Datingapps

Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar
Groeide op in een streng joods-orthodoxe omgeving en schreef daarover het boek 'Exodus uit de vuurtoren: schaduw achter en gezicht naar de zon'. Haar nieuwe boek 'Levende sierlijkheid', een gids om aan jezelf te werken met basisprincipes voor persoonlijke groei, empowerment en spiritualiteit, is net uit. Voor de Kanttekening schrijft ze artikelen en columns over lifestyle en zingeving.

Lees meer

Voor het eerst in drieëndertig jaar tijd ben ik op een datingapp gegaan. Mijn vriendinnen vertelden mij alles over dit wereldje, waar ik zelf heel weinig van af wist. Eigenlijk wilde ik ver van deze scene blijven, omdat ik niet geloof in de instafication van liefde vinden. Maar, zeiden mijn vriendinnen, je kunt best wat vleierij gebruiken na een relatie van achttien jaar en na een aantal zaken dat recentelijk gebeurd is. Alsof al het ongevraagde aanbod door de jaren heen niet genoeg was en ik op zoek ben naar oppervlakkige vleierij, dacht ik, maar ik zei niets. Het is leuk – kom op, doe het, drongen zij erop aan. Uiteindelijk wonnen zij. Zoals zij adviseerden, maakte ik een profiel aan op de Nederlandse datingapp Lexia en de Joodse datingapp Jswipe. Ik ging alleen niet op Tinder zoals ze voorstelden. Ik aarzelde al veel over Lexia, want wat is het nut als die mannen niet Joods zijn en dat juist zo belangrijk voor mij is? Ik weet dat veel van mijn niet Joodse vrienden, vooral via werk, het niet snappen. Kan me niets schelen. Op een dag snap je het, zei ik een aantal keer in de afgelopen weken.

Joodse blondies
Na twee uur kwam ik terug naar mijn laptop en zag dat er meer dan driehonderd berichten waren van allemaal verschillende soorten mannen via Lexia. Ik was nieuwsgierig, dus scrolde ik door de inbox, maar al gauw moest ik concluderen dat mijn standaarden zo hoog zijn, dat deze mannen niet eens een eerlijke kans op een gesprek met mij zouden krijgen. Ik verwijderde Lexia direct om mij volledig te richten op Jswipe. Ik was verrast om te ontdekken hoe aantrekkelijk Joodse mensen van over de hele wereld werkelijk zijn en hoeveel liefde ik voor ‘mijn mensen’ heb. Het zou fijn zijn als ik dit alles niet zou hoeven te doen, omdat ik serieus ben en precies weet wat ik wil. Dat is nooit veranderd sinds ik een klein meisje was. Ik ontdekte dat ik mijn wens van een Joodse man en een Joods gezin helemaal niet hoef op te geven, zolang ik maar iets flexibeler ben dan in het verleden. Ik ontdekte dat er wel degelijk een aantal Joodse blondies zijn dat tussen de 33 en 43 is, eerlijk, volwassen, intelligent en spiritueel ook, hoewel de meerderheid van de mannen op Jswipe donker is, of niet mijn type. De meeste van die prachtige blondies wonen in de VS, Engeland or Rusland, ontdekte ik. Typisch, dacht ik, of ze wonen vast in Australië.

Tweelingzielen en zielsverwanten
Ik scrolde en scrolde, had veel matches en verwijderde die uiteindelijk allemaal, sommige zelfs zonder antwoord wanneer ze mij berichten hadden gestuurd. Waarom zou ik iemands leven verspillen en spelletjes spelen terwijl ik weet wat echt voor mij is? De oppervlakkige of casual millennial lifestyle is zo niet mijn ding. Ik ben een romanticus die overtuigd is dat tweelingzielen en zielsverwanten bestaan. Ik geloof dat het mogelijk is om samen oud te worden en nog steeds zo gepassioneerd over elkaar te zijn, dat oude mensenseks een echt ding is. Ik geloof dat twee mensen het beste in elkaar naar boven kunnen halen, terwijl zij helemaal zichzelf zijn, zelfs wanneer zij verschillend zijn. Ik geloof in alle dagen met elkaar delen, maar nog steeds thuiskomen met vlinders in je buik, of naast elkaar wakker worden met de grootst mogelijke glimlach. Ik geloof dat ik veel beter kan zijn in vergelijking met hoe ik was en wat ik gedaan heb, omdat die person het waard is. Ik geloof dat de juiste persoon sowieso de juiste persoon is, ongeacht het soort datingapp dat gebruikt wordt of hoe die eerste ontmoeting tot stand komt. Ik realiseer mij dat het niet vaak voorkomt. Voor sommigen is het niet weggelegd en zijn zij al blij met een relatie die goed genoeg is. Voor mij is dit de enige partnerschap die ik wil najagen. Wat ik geloof, heeft niets te maken met de eindeloze en onrealistische wensenlijst die velen er tegenwoordig op na houden. Het heeft te maken met een diepe connectie die samengevat kan worden als: you know when you know.

Avond vol gelach
Het was leuk om met een aantal Franse heren te spreken, niet omdat ik interesse had, maar omdat als ik in het Frans kan praten en melancholische dingen kan delen die alleen Fransen onder elkaar bevatten, ik dat graag doe. Een Israëlische man stuurde mij het ene sensuele audiobestand na het andere. Hij vond mijn nummer op het internet, voegde mij toe via WhatsApp en zei dat hij over twee weken in Amsterdam zou zijn en mij thuis zou ophalen om een kop koffie te gaan drinken. Toen ik uitlegde dat ik niet mee zou gaan omdat ik niet geïnteresseerd was en mijn hart in iets anders wilde investeren, stuurde hij mij allemaal boze berichten. Het pushy, creepy type; het zorgde voor een avond vol gelach met mijn vriendinnen. Dat was ook toen ik erachter kwam dat ik dat hele swiping-ding helemaal niet goed had gedaan. Ik dacht dat ik alleen door de profielen ging en dat als ik iemand leuk vond, ik op het hartje moest klikken. Alle profielen veegde ik naar rechts. Mijn vriendinnen kwamen niet meer bij van het lachen. Wat is er, vroeg ik. Ik moest de profielen van mensen die ik niet leuk vond naar links vegen, Iegden zij mij uit. Oh nee, zei ik beschaamd. Kennelijk vond ik al die Joodse Nederlandse mannen die ik al jaren kende en zelfs vrienden van mijn ex op Jswipe leuk.

Jswipe heb ik nog niet verwijderd. Ik stond op het punt en denk er nog steeds aan om het te doen. De waarheid is dat je maar één bericht nodig hebt. Alles is mogelijk, absoluut alles.

- Advertentie -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here