Home Nieuws Actiegroep eist bekladding Indisch Monument op: ‘Wij zijn het niet vergeten’

Actiegroep eist bekladding Indisch Monument op: ‘Wij zijn het niet vergeten’

Het bekladde monument (Beeld: Facebook / Aliansi Merah Putih)

Afgelopen nacht is het Indisch Monument in Den Haag beklad. Activisten van Aliansi Merah Putih (Rood-Witte Alliantie) zitten achter deze actie, zo laten zij op Facebook weten.

Op 15 augustus 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog, nadat Japan zich overgaf. Morgen worden daarom de slachtoffers van de Japanse bezetting in Indonesie (1942-1945) herdacht bij het Indisch Monument.

De actiegroep vindt deze herdenking ‘hypocriet’ omdat ‘Nederland na de Tweede Wereldoorlog een invasie pleegt op een soevereine staat en deze opnieuw wil bezetten, terwijl Rotterdam nog in puin ligt’.

Volgens de actiegroep pleegde Nederland tussen 1945 en 1949 oorlogsmisdaden tegen het Indonesische volk tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Op 17 augustus 1945 riepen Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit, waarna Nederland via militaire acties het gezag over delen van Indonesië probeerde te herstellen.

Ook vindt de actiegroep het kwalijk dat tijdens de Indiëherdenking komende zaterdag alleen mensen ‘met Europese status’ zouden worden herdacht die geleden hebben onder de Japanse bezetting, niet de Indonesiërs.

Op het monument is onder meer de tekst ‘Kami belum lupa’ geklad, Indonesisch voor ‘Wij zijn het niet vergeten’. Ook staat er de datum 17 augustus 1945

‘Het is meer dan duidelijk dat deze herdenking in de volledigheid problematisch is’, schrijven de activisten op Facebook. ‘De koloniale agressors worden herdacht terwijl de indigenous volken stelselmatig worden uitgewist en hun stemmen genegeerd.’ Ook storen de activisten zich eraan dat Thierry Baudet en Annabel Nanninga van Forum voor Democratie op de herdenking aanwezig zullen zijn.

De actiegroep wil geen dialoog: ‘Er zijn genoeg vreedzame debatten gevoerd. Wij zullen een doorn in het oog blijven voor jullie zoals toen Sukarno en Hatta de onafhankelijkheid uitriepen.’

De actiegroep Aliansi Merah Putih heeft in juni ook het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt bij de Haagse Hofvijver beklad met de de tekst ‘F*ck VOC’. Oldenbarnevelt was de oprichter van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, die grote delen van Indonesië koloniseerde, wat met geweld en onderdrukking gepaard ging.

De Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft na het bekladden van het standbeeld van Oldenbarnevelt aangifte tegen Aliansi Merah Putih gedaan. Dat doet FIN nu wederom. ‘FIN doet aangifte en eist nu permanent toezicht. Daders moeten keihard worden gestraft voor deze laffe en schandalige daad.’