Home Nieuws Arabieren hekelen ‘racistische’ opmerkingen over Messi’s mantel

Arabieren hekelen ‘racistische’ opmerkingen over Messi’s mantel

Beeld: YouTube

Er was de afgelopen dagen nogal wat westers racisme merkbaar vanwege de speciale mantel die Lionel Messi droeg tijdens de uitreiking van de wereldbeker. Althans, dat zeggen veel Arabische socialmediagebruikers.

De emir van Qatar overhandigde de mantel zondag aan de Argentijnse voetballer, vlak voor de uitreiking van de wereldbeker die Messi vervolgens omhoog mocht houden.

Veel westerse verslaggevers en kijkers reageerden met verbazing. De Britse krant the Telegraph beschouwde het gebaar als een ‘bizarre daad die het grootste moment in de WK-geschiedenis verpestte’. Op de Franse tv keek een commentator met verbazing toe hoe Messi deze ‘badjas’ aandeed.

Ook in Nederland was veel kritiek op de mantel te lezen. Als het toernooi in Nederland was, zegt een twitteraar, zou Messi dan ook ‘op klompen de wereldcup omhoog tillen’?

Veel Arabische socialmediagebruikers noemen deze kritiek racistisch, meldt nieuwswebsite the New Arab. Het gaat om een bisht: een mantel gemaakt van licht materiaal, met stiksels van – soms – echt goud. Deze wordt gedragen door topambtenaren en personen met een hoge status en juist bedoeld om Messi te eren, zeggen ze.

Zo twittert Muna Abu Sulayman, een Saoedisch-Amerikaanse zakenvrouw en activist: ‘Om te zeggen dat het de ceremonie verpestte, is simpelweg racistisch. Stel je voor dat Messi de kimono had gekregen, een Brits riddergewaad of een Afrikaanse hoed. Niemand zou een woord hebben geschreven.’

Veel moslims zijn al langer boos over de ‘racistische’ en ‘islamofobe’ verslaglegging van het WK door westerse media. Die zouden extra kritisch zijn op Qatar omdat het een moslimland is.