Home Nieuws Arabische jongeren verkiezen stabiliteit boven democratie

Arabische jongeren verkiezen stabiliteit boven democratie

Grootschalig protest op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro, februari 2011(Beeld: Wikimedia Commons / Jonathan Rashad)

Uit onderzoek blijkt dat 82 procent van de Arabische jongeren stabiliteit belangrijker vindt dan democratie. Dat meldt het in Dubai gevestigde communicatiebureau Asda’aBCW, dat 3.400 jongeren uit 17 Arabische landen ondervroeg.

De resultaten staan in schril contrast met de bevindingen van een Asda’aBCW-enquête uit 2009. Aan de vooravond van de ‘Arabische Lente’ beschouwde meer dan 90 procent van de jongeren ‘leven in een democratisch land’ als belangrijkste prioriteit. Maar deze ‘lente’ is op een teleurstelling uitgelopen, met burgeroorlogen en herstelde dictaturen tot gevolg.

Jongeren geven aan dat ze stabiliteit inmiddels verkiezen boven democratie. Veel jongeren denken ook dat democratie nooit zal werken in Arabische landen. In 2018 achtte 47 procent van de respondenten democratie geen haalbare optie in Arabische staten. Dit percentage steeg naar 53 in 2019; dit jaar is dat 64 procent.