Home Nieuws Berlijn richt ‘haatmisdrijvencentrum’ op in reactie op extreemrechtse aanslagen

Berlijn richt ‘haatmisdrijvencentrum’ op in reactie op extreemrechtse aanslagen

Herdenkingslocatie vlak naast de shishalounge waar de aanslag in het Duitse Hanau plaatsvond (Foto: Associated Press / Martin Meissner)

Berlijn krijgt in de toekomst een ‘centraal haatmisdrijvencentrum’. Dit centrum moet zich richten op alle vormen van door vooroordelen gemotiveerde misdrijven, schrijven Duitse media.

De extreemrechtse terroristische aanslagen in Halle en Hanau hebben Berlijn wakker geschud. Doel van het centrum is om mensen die getroffen zijn door haatmisdrijven effectiever te helpen. Hiervoor zal ook worden samengewerkt met bestaande organisaties en initiatieven.

De Duitse anti-discriminatiestichting Amadeu Antonio Foundation (AAF) juicht de oprichting van het centraal haatmisdrijvencentrum toe. De AAF vindt het centrum een ‘belangrijk instrument om de strafrechtelijke vervolging te intensiveren, de misdaden met de nodige expertise aan te pakken en de processen binnen de rechterlijke macht te versnellen.’

Na de recente terroristische aanslag in Hanau besloot de Duitse binnenlandminister Horst Seehofer al een onafhankelijke deskundigengroep op te richten tegen moslimhaat.