Home Nieuws Brief Britse denkers tegen ‘racistische, islamofobe aanvallen op Bouchallikht’

Brief Britse denkers tegen ‘racistische, islamofobe aanvallen op Bouchallikht’

Beeld: GroenLinks

Zo’n honderd Britse prominenten hebben hun solidariteit betuigd met GroenLinks-kandidaat Kauthar Bouchallikht, die onder vuur ligt vanwege vermeende banden met de Moslimbroederschap.

Het gaat onder meer om politici van de Green Party, activisten van de Stop the War Coalition, professoren en advocaten. ‘Wij verwerpen de racistische, islamofobe aanvallen op Bouchallikht, een progressieve kandidaat voor het parlement in Nederland’, stellen ze in een open brief op de website van de Arabische nieuwszender al Jazeera.

De kritiek op Bouchallikht zou ongefundeerd en racistisch zijn. ‘Dit is geen incident, maar een maar al te bekend patroon, dat mensen van kleur en moslims voortdurend worden onderworpen aan oplevende en aangewakkerde onverdraagzaamheid, xenofobie en racisme in de hele wereld.’ De aanvallen zijn afkomstig uit radicaal-rechtse hoek, waarna de mainstream media hier onkritisch over schrijven, menen de ondertekenaars.

In november verscheen een soortgelijke brief, afkomstig van vijftig Nederlandse maatschappelijke organisaties van linkse en islamitische signatuur. Zij kwamen met eenzelfde kritiek waarbij oud-journalist Carel Brendel, die als eerste schreef over Bouchallikhts vermeende banden met de Moslimbroeder, werd getypeerd als ‘rechts-radicale speurneus’ die ‘een lange staat van dienst heeft als het gaat om het bedenken van islamofobe complottheorieën’.

‘Waaruit bestaat de complottheorie?’, verdedigde Brendel zich toen. ‘Ik heb gemeld dat een Kamerkandidate van GroenLinks vicevoorzitter is van een organisatie (de internationale moslimjongerenorganisatie FEMYSO, red.), die volgens Duitse overheidsinstellingen, onderzoekers en zelfs ex-leden onderdeel is van de Europese Moslimbroeders. Dat is ‘guilty by association’. Overigens: de kandidate associeerde zichzelf met deze beweging door er drie jaar lang als bestuurslid op te treden.’