Home Nieuws Britse hoogleraar in opspraak om bewering dat er nauwelijks nog antisemitisme is

Britse hoogleraar in opspraak om bewering dat er nauwelijks nog antisemitisme is

(beeld: Pexels)

De Britse hoogleraar David Miller ligt onder vuur, omdat hij op 6 augustus op X (ex-Twitter) stelde dat antisemitisme tegenwoordig nauwelijks nog een probleem is en dat joden juist oververtegenwoordigd zijn in posities van culturele, economische en politieke macht.

Miller is al langer omstreden. Hij werd in 2021 ontslagen door de Universiteit van Bristol, vanwege zijn uitgesproken anti-Israëlische activisme. Linkse, pro-Palestijnse academici en activisten steunden hem toen, maar velen trekken nu de handen van hem af.

Volgens de website Socialist Worker van de Internationale Socialisten, heeft Miller met zijn tweet van 6 augustus ‘een grens overschreden’. Millers beweringen ‘vegen alle Joden op één hoop, zonder enige erkenning van klasseverschillen en andere verschillen. Miller richt zich op Joden, niet op de feitelijke heersende klasse, en speelt in op het idee dat Joden ultrarijk en manipulatief zijn.’

Het Brits Comité voor de Universiteiten van Palestina nam op 18 augustus ook afstand van Miller. ‘Miller negeert het voortbestaan ​​van antisemitisme in Europa en Amerika, en de toename ervan in de afgelopen decennia met de opkomst van populistische bewegingen en de heropleving van fascistische organisaties. (…) Zijn bewering van ‘oververtegenwoordiging’ moedigt onvermijdelijk vijandigheid jegens Joden aan. En door ‘Joden’ als een homogene entiteit te behandelen, laat zijn bericht een karakteristiek kenmerk van alle vormen van racisme zien.’

Toch krijgt Miller ook steun. De linkse antizionist Tony Greenstein, zelf joods, stelt in een opinieartikel voor Middle East Monitor dat de wetenschapper zijn bericht misschien zorgvuldiger had kunnen formuleren, maar dat er niets antisemitisch aan was.