Home Nieuws Burgemeester Antwerpen ontslaat agent die man van kleur ‘vies’ noemde

Burgemeester Antwerpen ontslaat agent die man van kleur ‘vies’ noemde

Beeld: YouTube

Burgemeester Bart de Wever (N-VA) van Antwerpen heeft een agent ontslagen  die een cafetariamedewerker van kleur op luide toon een ‘vies ventje’ noemde. Dat meldt de Vlaamse krant het Nieuwsblad. 

‘We eisen van al onze politiemensen de hoogst mogelijke professionaliteit én integriteit’, aldus de woordvoerder van burgemeester De Wever (foto).

De agent lunchte in het cafetaria van het gerechtsgebouw. Hij vroeg aan een cafetariamedewerkster: ‘Hoe lang gaat dat vies ventje hier nog staan?’ Hij wees daarbij, aldus verschillende getuigen, naar een restaurantmedewerker van kleur. Die reageerde erg aangeslagen op dit incident.

De agent, die hiervoor vaker in de fout was gegaan, kreeg de zwaarst mogelijke tuchtstraf opgelegd: ontslag. De agent, die beweerde dat zijn belediging een ludieke ‘Antwerpse’ uitdrukking was, heeft zijn ontslag aangevochten bij de Belgische Raad van State. Maar die volgde de beslissing van de burgemeester.

Het team waar de Antwerpse agent deel van uitmaakte is niet van onbesproken gedrag. Eerder dit jaar moesten enkele andere agenten voor de raadkamer in Mechelen verschijnen omdat ze andere collega’s hadden gepest. Ze deelden in een besloten WhatsApp-groep racistische en seksistische berichten.