Home Nieuws Collectief Tegen Islamofobie in Europa: anti-moslimsentiment verbonden aan nationalisme

Collectief Tegen Islamofobie in Europa: anti-moslimsentiment verbonden aan nationalisme

De toename van islamofobie (discriminatie van en haat tegen moslims) in Europa hangt nauw samen met de opkomst van nationalisme. Dat stelt het Collectief Tegen Islamofobie in Europa (CCIE) in zijn woensdag gepubliceerde jaarverslag voor 2022.

De in België gevestigde organisatie ontstond nadat Frankrijk in 2020 het Collectief Tegen Islamofobie in Frankrijk ontbond. Het CCIE registreert in Europa een flinke toename van moslimdiscriminatie in 2022. Daarbij gaat het ook om institutionele discriminatie, bijvoorbeeld in overheidsbeleid.

Dankzij de opkomst van extreemrechts, neemt ook het ontkennen en bagatelliseren van moslimdiscriminatie toe. CCIE wil dat de Europese Commissie de structurele dimensie van deze vorm van discriminatie erkent en naast de coördinator antisemitisme ook een coördinator islamofobie instelt.

Het CCIE strijdt ook tegen de maatregelen die de Franse al jaren neemt tegen wat zij ‘islamitisch separatisme’ noemt. Frankrijk heeft op basis van aantijgingen van separatisme diverse organisaties ontbonden, maar ook enkele moskeeën gesloten. Minister Gérald Darmanin trok zelfs ten strijde tegen halal-producten die naar zijn mening al te zichtbaar in de schappen van de supermarkten lagen.

Het CCIE registreerde voor 2022 in totaal 527 incidenten van discriminatie of racisme jegens moslims, waaronder ‘daden van discriminatie (467), provocatie en aanzetten tot haat (128), beledigingen (71), morele intimidatie (59), laster (44), fysieke aanvallen (27) en feiten die verband houden met de strijd tegen radicalisering en separatisme (33)’.

De islamofobiewaakhond pleit voor betere ondersteuning van organisaties die opkomen voor de rechten van moslims, en voor het bevorderen van waardering voor diversiteit.