Home Nieuws Denk kritisch op college Amsterdam: ‘Islamitisch onderwijs benadeeld’

Denk kritisch op college Amsterdam: ‘Islamitisch onderwijs benadeeld’

Leerlingen op een islamitische school in Nederland (Beeld: YouTube)

Vanochtend leverde Denk in de Amsterdamse raad felle kritiek op onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA). In een brief uit oktober waarschuwde Moorman toenmalig onderwijsminister Arie Slob voor segregatie in haar stad als gevolg van de wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen.

Middels het verzamelen van handtekeningen van ouders kunnen initiatieven al ver komen. Door die nieuwe wet schieten de nieuwe onderwijsinitiatieven in Amsterdam, waaronder drie islamitische, nu als paddenstoelen uit de grond.

Volgens Denk-lijsttrekker Sheher Khan discrimineert Moorman. Voor het college is er eigenlijk geen ruimte voor islamitische scholen, aldus het Denk-raadslid. Hij benadrukt dat islamitische scholen goed presteren, maar: ‘Er is altijd wel een reden om deze scholen in de weg te staan.’

CDA-raadslid Diederik Boomsma is ook kritisch op de brief van Moorman. Het college is wel erg afhoudend en defensief richting de minister, vindt hij. ‘Het ademt een top-down bureaucratische visie. (…) Doe niet zo defensief, sta open voor kansen.’

Blijkbaar zijn ouders niet tevreden over het huidige onderwijsaanbod, constateert Boomsma, die een lans breekt voor het recht op onderwijsvrijheid. D66-raadslid Ilana Rooderkerk vindt dat je nieuwe schoolinitiatieven geen dingen moet verwijten als oude scholen hun zaakjes niet op orde hebben.

Moorman antwoordt dat ze geen onderscheid maakt tussen islamitische scholen en andere scholen. Er zijn daarnaast nu te veel scholen in Amsterdam, aldus de wethouder. ‘Ik ben verantwoordelijk voor het geheel.’

Moorman heeft kritiek op de nieuwe wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen, omdat de gemeentes niet zijn gehoord toen deze wet werd gemaakt. De gemeenteraad heeft unaniem gekozen om Moorman de minister te laten adviseren en daarvoor verschillende criteria opgesteld. Hierbij wordt de vrijheid van onderwijs gerespecteerd, zegt Moorman.

‘Als u eerlijk bent, ziet u dat er geen onderscheid is gemaakt tussen islamitisch onderwijs en ander onderwijs’, zegt Moorman tegen Khan. Khan doet volgens haar alsof islamitische schoolinitiatieven een negatief advies kregen omdat het islamitische initiatieven zijn, maar dat is bezijden de waarheid, aldus de wethouder.

Khan: ‘Ik zeg niet dat Moorman tegen islamitisch onderwijs is, maar het effect van haar beleid is hetzelfde, namelijk dat islamitisch onderwijs wordt benadeeld.’

Uiteindelijk hebben vijf nieuwe scholen in Amsterdam de handtekeningenronde overleefd, waaronder de drie islamitische – waarvan één middelbare school – en de Wereldwijdschool van Cosmicus, een aan de Turkse Gülenbeweging gelieerde onderwijsstichting. Op dit moment heeft Amsterdam één islamitische middelbare school – het veelbesproken Cornelius Haga Lyceum – en negen islamitische basisscholen.

De volgende stap is nu aan de Onderwijsinspectie. Die gaat de plannen en de beoogde bestuurders keuren. Moorman adviseert de minister, die uiteindelijk het besluit neemt, maar kan zelf geen aanvragen af- of toewijzen.