Home Nieuws Deze Marokkaanse bisschop wil geloven verenigen met ‘gebeden-pandemie’

Deze Marokkaanse bisschop wil geloven verenigen met ‘gebeden-pandemie’

De Marokkaanse aartsbisschop Cristóbal López Romero (Foto: YouTube)

De aartsbisschop van Rabat roept moslims, joden en christenen op om gezamenlijk te bidden – niet samen in één ruimte, maar thuis.

Marokko riep een week geleden de noodtoestand uit. Sindsdien is het land in lockdown. Mensen moeten thuis blijven en winkels en gebedshuizen zijn dicht. Voor Marokkanen is dit de eerste keer dat zij niet naar de moskee, kerk of synagoge kunnen gaan. Toch proberen veel inwoners er maar het beste van te maken.

‘Laten we allemaal een kaars voor het raam aansteken en samen bidden’, aldus de Marokkaanse aartsbisschop Cristóbal López Romero begin deze week op zijn Facebookpagina. De kardinaal hoopt dat joden het Shema, christenen het Onze Vader en moslims de Fatiha tegelijkertijd opzeggen.

Dit zou dan moeten leiden tot ‘een pandemie van gebeden’, zoals Romero het zelf omschrijft. ‘Verlos ons van deze plaag’, vraagt hij aan God.

Dat is ook de strekking van het gebed dat moslims in de kustplaats Tanger eerder samen beleefden vanaf hun balkons. Op een opname, geschoten op zaterdagavond, is te horen en te zien hoe deze Marokkanen ondanks de lockdown samen weten te bidden: op het balkon.

Er zijn nog geen beelden opgedoken waarin de wens van Romero daadwerkelijk verhoord wordt. Wel krijgt hij op Facebook steunbetuigingen van moslims. Gebruiker Moustapha Kaddouri antwoordt met de hoop dat God ‘ons van deze pandemie zal ontdoen vóór de heilige maand van de Ramadan.’

Eerder zei aartsbisschop Romero dat het coronavirus geen straf van God kan zijn. Wie dat wél denkt, die doet volgens hem aan blasfemie. ‘Laten we God niet verantwoordelijk houden voor wat onze verantwoordelijkheid is, onze manier van leven, onze manier van handelen.’

Ondertussen is het coronavirus in Marokko aan een gestage opmars bezig. Het land heeft inmiddels 275 coronapatiënten geregistreerd, waarvan tien mensen zijn overleden.