Home Nieuws Dilan Yesilgöz wil hoofddoekbesluit voor Arnhemse boa’s terugdraaien

Dilan Yesilgöz wil hoofddoekbesluit voor Arnhemse boa’s terugdraaien

VVD-lijsttrekker Dylan Yesilgöz (Beeld: YouTube)

Demissionair minister Dilan Yesilgöz keert zich tegen het besluit van de gemeente Arnhem om hoofddoekjes toe te laten bij boa’s. ‘Met het oog op het goed functioneren van de strafrechtelijke handhaving, acht ik het noodzakelijk dat zowel politie als boa’s binnen dezelfde kaders handelen met betrekking tot de uitstraling.’ Die uitstraling moet volgens haar ‘neutraal’ zijn en daar past een hoofddoek niet bij, aldus Yesilgöz. Dit meldt Omroep Gelderland.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer had vragen gesteld naar aanleiding van de liberalisatie van de kledingvoorschriften voor boa´s in Arnhem, waardoor de functie ook toegankelijk wordt voor moslima’s met een hoofddoek. Yesilgöz acht dat te liberaal, maar wil wel in gesprek met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. 

Bijna twee jaar geleden werd een voorstel van DENK in Arnhem aangenomen om religieuze uitingen als hoofddoeken, keppeltjes, kruisjes en tulbanden toe te staan bij het uniform van boa’s. Toenmalig wethouder Martien Louwers liet weten dat die motie vooral gezien moest worden als aanmoediging voor landelijke richtlijnen voor alle gemeenten.

Dit bleek tevergeefs. Landelijk waait er namelijk een andere wind met minister Yesilgöz, die zich juist heeft gekeerd tegen alle religieuze uitingen op de werkvloer. Zo liet ze net voor de val van het kabinet vorig jaar het verbod op hoofddoekjes en andere religieuze uitingen expliciet opnemen in de kledingvoorschriften voor de politie, dankzij een aangenomen PVV-motie.

Voor boa’s bestaat zulke wetgeving nog niet. Vorige maand gaf de gemeente Arnhem aan een eigen koers te varen en wel te kiezen voor de mogelijkheid een hoofddoek te dragen als boa. Dit was tegen de zere been van Yesilgöz, die naar een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg verwijst, dat onlangs oordeelde dat werkgevers hun personeel het zichtbaar dragen van religieuze of politieke symbolen mogen verbieden.