Home Nieuws ‘Dood alles wat je ziet’: soldaten uit Myanmar biechten Rohingya-slachting op

‘Dood alles wat je ziet’: soldaten uit Myanmar biechten Rohingya-slachting op

Beeld uit een Rohingya-vluchtelingenkamp in Bangladesh, 2017 (Beeld: YouTube)

Twee soldaten uit het Birmese leger hebben hun misdaden tegen de Rohingya-moslims opgebiecht in een video. Dit schrijft the New York Times.

De twee bekennen hun misdaden op monotone wijze. Slechts een enkele keer knipperen ze met hun ogen en verraden ze enige emotie: als ze vertellen over executies, het graven van massagraven, het vernietigen van dorpen en verkrachtingen.

Het bevel dat hij in augustus 2017 van zijn commandant kreeg was duidelijk, vertelt soldaat Myo Win Tun in zijn bekentenis. ‘Schiet op alles wat je ziet en op alles wat je hoort.’

Hij zei dat hij gehoorzaamde door deel te nemen aan de massamoord op dertig Rohingya-moslims, en daarna om de lijken te begraven in een massagraf.

Soldaat Zaw Naing Tun kreeg rond diezelfde tijd een soortgelijk bevel van zijn superieure: ‘Dood alles wat je ziet, of het nu kinderen of volwassenen zijn.’

‘We hebben ongeveer twintig dorpen weggevaagd’, zegt soldaat Zaw Naing Tun. hij voegde hieraan toe dat ook hij lichamen in een massagraf heeft gedumpt.

De videogetuigenissen van de twee soldaten, opgenomen door een rebellenmilitie, kunnen dienen als bewijs voor genocide op de Rohingya-moslims. Dit is de eerste keer dat leden van de Tatmadaw, zoals het leger van Myanmar wordt genoemd, openlijk hebben toegegeven deel te hebben genomen aan wat volgens VN-functionarissen een genocidale campagne was tegen de Rohingya-minderheid.

Matthew Smith, hoofd van de NGO Fortify Rights, is blij met deze getuigenissen. ‘Deze mannen zouden de eerste daders uit Myanmar kunnen zijn die berecht worden bij het Internationaal Strafhof, en de eerste insider-getuigen die in hechtenis zijn van de rechtbank.’

The New York Times kan niet bevestigen dat de twee soldaten de misdaden hebben begaan die ze hebben opgebiecht. Maar details in hun verhalen komen overeen met beschrijvingen van tientallen getuigen en waarnemers, waaronder Rohingya-vluchtelingen, inwoners van Rakhine, Tatmadaw-soldaten en lokale politici.

Meer dan 700.000 Rohingya zijn sinds augustus 2017 uit Myanmar gevlucht naar Bangladesh. Ze sloegen op de vlucht voor het geweld van het leger, dat een ‘opruimingsactie’ zei uit te voeren tegen rebellen. De regering van Myanmar ontkent dat veiligheidstroepen zich schuldig hebben gemaakt aan massamoord, massale verkrachtingen en het in brand steken van huizen van Rohingya.

Eind 2019 startte Gambia een genociderechtszaak tegen Myanmar. Nederland en Canada hebben zich begin deze maand formeel aangesloten bij deze zaak.