Home Nieuws Drama Nagorno-Karabach doet denken aan 1915, vinden socialmediagebruikers

Drama Nagorno-Karabach doet denken aan 1915, vinden socialmediagebruikers

Monument Armeense Genocide in Almelo (Beeld: Wikimedia Commons)

De exodus van tienduizenden Armeniërs uit Nagorno-Karabach doet socialmediagebruikers denken aan de Armeense Genocide van 1915. Net als toen zijn de Armeniërs weer slachtoffer van etnisch geweld, zo luidt de kritiek.

Nagorno-Karabach, een door Armeniërs bezette regio in Azerbeidzjan, is eerder deze maand na een korte oorlog definitief heroverd door het Azerbeidzjaanse leger. Hoewel Azerbeidzjan zegt de rechten van de Armeniërs in het gebied te zullen beschermen, vertrouwen veel mensen het niet en kiezen ervoor om te vluchten. Ragip Soylu, journalist bij Middle East Eye, schrijft op X dat ze er zelf voor hebben gekozen om hun koffers te pakken en hiertoe niet worden gedwongen door Azerbeidzjan. Maar critici zien dit anders en stellen dat er een etnische zuivering aan de gang is.

Ayşe Baltacıoğlu-Brammer, universitair docent aan New York University: ”Uit eigen beweging’?? Het is beschamend om te horen van iemand die zichzelf journalist noemt. Veel Joden ontvluchtten Duitsland ‘uit eigen beweging’, veel Bosniërs ontvluchtten Bosnië ‘uit eigen beweging’ en veel Turken ontvluchtten Bulgarije ‘uit eigen beweging’. Wat voor zieke logica is dit?’

Anderen zien parallellen met de Armeense Genocide van 1915. ‘De geschiedenis herhaalt zich niet, maar rijmt vaak wel’, reageert journalist Olaf Koens. Dat is ook de opinie van voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: ‘Kijkt de wereld opnieuw de andere kant op, net als in 1915 toen de Genocide begon en meer dan een miljoen Armeniërs werden vermoord? Als de Europese Unie ergens voor bedoeld is dan wel voor een cruciaal moment als dit. Bescherming van Armenië is nu onze morele plicht!’

Veel linkse en islamitische critici van Segers vinden zijn kritiek hypocriet omdat Segers bekend staat als een uitgesproken voorstander van Israël, dat de Palestijnen onderdrukt. Ook negeert Segers het feit dat de Armeniërs in 1988-1994 zelf de agressoren waren en tienduizenden Azerbeidzjanen verdreven uit Armenië en Nagorno-Karabach.