Home Nieuws Egyptisch model opgepakt na fotoshoot als farao tussen de piramides

Egyptisch model opgepakt na fotoshoot als farao tussen de piramides

Beeld: Twitter / Houssam Mohammad

Model Salma al-Shimi werd gearresteerd nadat ze zich op een archeologische vindplaats liet fotograferen als verleidelijke farao.

In de serie foto’s van fotograaf draagt ​​model Al-Shimi accessoires die typerend zijn voor het tijdperk van de farao’s. Met een jurk die tot boven de knie reikt poseerde ze op de plek van de Saqqara-necropolis, waar veel piramides staan, dertig kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro.

De twee werden maandag opgepakt op beschuldiging van ‘het nemen van foto’s zonder toestemming op de archeologische vindplaats Saqqarah’. Ze werden een dag later vrijgelaten in afwachting van de resultaten van het gerechtelijk onderzoek, meldt de Arabische website Middle East Eye.

Het Egyptische staatsmedium Akhbar al-Youm meldde dinsdag dat Salma al-Shimi voor de procureur-generaal verscheen. Ze zei het toerisme in haar land te willen promoten en Egypte niet wil beledigen. Ze zei ook dat ze niet wist dat het verboden was om zonder toestemming foto’s te maken op archeologische vindplaatsen.

Conservatieve Egyptenaren veroordelen de foto’s als provocerend en aanstootgevend, laten ze weten via social media.

‘We hoeven niet naakt te zijn om te pronken met de schoonheid van ons antiek of om toeristen aan te trekken… Toeristen zoeken comfort en service, geen goedkoop vlees’, zegt er een. ‘Je foto’s zijn echt walgelijk en vertegenwoordigen helemaal niet de geschiedenis van onze beschaving’, zegt een ander.

Beeld: Twitter

Er zijn ook liberalere geluiden te horen. De Egyptische moslimfeministe Mona Eltahaway noemt de arrestatie een hoofdstuk in ‘de nieuwste oorlog tegen vrouwenlichamen’ die de Egyptische overheid zou voeren.

Eerder dit jaar werden vijf Egyptische vrouwen veroordeeld tot maximaal twee jaar celstraf, omdat ze zich onzedelijk zouden hebben gedragen op het opkomende sociale medium TikTok.