Home Nieuws Egyptische pantservoertuigen de grens over met Gaza

Egyptische pantservoertuigen de grens over met Gaza

Kaart van grens Egypte-Gaza. Pixabay

Egypte heeft deze week troepen en pantservoertuigen naar de grens met Gaza gestuurd vanwege het Israëlische offensief in Rafah. Volgens analisten wijst dit op een verslechtering van de banden tussen Caïro en Tel Aviv.

Woensdag zagen inwoners van het stadje Sheikh Zuweid in de Sinaï vijftien pantservoertuigen in de richting van Gaza rijden. Daarnaast arriveerde er een ander konvooi met pantservoertuigen in het dorp Al-Joura, ten zuiden van Sheikh Zuweid.

Volgens de nieuwswebsite Middle East Eye wijzen deze troepen erop dat Egypte en Israël zich steeds verder van elkaar verwijderen. Israël voert nu een groot en bloedig offensief in Rafah, aan de grens met Egypte. Vorige week namen Israëlische militairen de grensovergangen bij Rafah in en lanceerden operaties in de stad, waar nu zo’n anderhalf miljoen ontheemde Palestijnen verblijven.

Egypte en Israël sloten eind jaren zeventig vrede, tijdens de zogenoemde Camp David-akkoorden. Israël werkte altijd goed samen met Egypte op veiligheidsgebied. Tot vorige week, want Israël viel zonder Egypte te informeren de Palestijnse kant van de grens aan. Door de Israëlische verovering van de grensposten in Rafah kan er geen humanitaire hulp meer deze grens over.

Egypte heeft de verzoeken van Israël om de grensovergang te heropenen afgewezen. De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi zegt dat Israël de controle over Rafah wil gebruiken om de belegering van de Gazastrook te verscherpen. Daarnaast overweegt Egypte, aldus Wallstreet Journal, om de bilaterale banden met Israël op een laag pitje te zetten door de ambassadeur terug te trekken. Bovendien heeft het land nu aangekondigd zich aan te sluiten bij Zuid-Afrika, dat een genocidezaak tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationale Gerechtshof ICJ in Den Haag.