Home Nieuws Na Poetin en Biden zegt ook Macron: Erdogan, stop steun aan Azerbeidzjan

Na Poetin en Biden zegt ook Macron: Erdogan, stop steun aan Azerbeidzjan

Beeld: Wikimedia Commons / La Cancillería del Perú

Rusland en Frankrijk doen een beroep op Turkije om de gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan te stoppen. Rusland is een bondgenoot van Armenië, terwijl Azerbeidzjan binnen de invloedssfeer van Turkije valt. Frankrijk is een NAVO-partner van Turkije, maar die twee landen staan al langer op gespannen voet met elkaar.

Dit weekend laaiden de vijandelijkheden tussen Armenië en Azerbeidzjan weer op. Mogelijk zijn Syrische jihadisten betrokken, die vanuit de Turkse hoofdstad Ankara naar de Azerbeidjaanse hoofdstad Baku zouden zijn ingevlogen.

Ook zegt Armenië dat een Turkse F-16 een Armeens oorlogsvliegtuig heeft neergehaald, waarbij de piloot zou zijn overleden. Turkije ontkent alle aantijgingen.

De Turkse president Erdogan verklaarde maandag ‘met alle middelen en heel mijn hart’ aan Azerbeidzjans kant te staan. Ook zei hij dat het einde van de Armeense ‘bezetting’ van Nagorno-Karabach de enige uitweg uit het conflict is.

Dit gebied hoort officieel bij Azerbeidzjan, maar is na de val van de Sovjet-Unie in 1991 door de Armeniërs bezet tijdens een bloedige oorlog. Azerbeidzjan wil het gebied terug. Volgens Armenië is het gebied historisch gezien Armeens.

Rusland vindt dat Turkije door deze steunbetuiging aan Azerbeidzjan en de mogelijke inzet van legereenheden alleen maar olie op het vuur gooit. ‘We zijn hier categorisch op tegen’, aldus een woordvoerder van het Kremlin gisteren. Vandaag laat Rusland weten dat zijn militaire apparaat de ontwikkelingen in Nagorno-Karabach nauwgezet volgt.

Ook de Democratische presidentskandidaat Joe Biden roept Erdogan op ‘weg te blijven’ van inmenging in het conflict. Biden wil dat zijn tegenstrever Donald Trump zijn macht als Amerikaanse president gebruikt om de leiders van Armenie en Azerbeidzjan aan te sporen tot de-escalatie, tweette hij gisteren.

Biden is bepaald geen fan van Erdogan: eerder noemde hij hem een autocraat, bekritiseerde hij diens anti-Koerdische politiek en zei hij de Turkse oppositie te willen steunen.

Zowel Armenië als Azerbeidzjan weigeren tot nu toe een wapenstilstand en gesprekken om het conflict over Nagorno-Karabach te beslechten.

De Franse president Emmanuel Macron sluit zich vandaag bij Biden aan en noemt de steun van Turkije aan Azerbeidzjan ‘gevaarlijk en onbezonnen’. Hij vindt dat Erdogans ‘oorlogsachtige’ retoriek heeft bijgedragen aan de inspanningen van Azerbeidzjan opnieuw in handen te krijgen.

Macron had al een paar appeltjes te schillen met Erdogan. Hij komt op voor de Griekse en Cypriotische belangen in de Middellandse Zee. Turkije zou daar wateren claimen waar recentelijk aardgas is ontdekt maar die officieel bij Griekenland en Cyprus horen. Frankrijk en Turkije zijn ook tegenpolen wat betreft de burgeroorlog in Libië: Frankrijk steunt daar de Arabische krijgsheer maarschalk Haftar, Turkije steunt de voorlopige regering van Libië.