Home Nieuws Erdogan: ‘Israël aast op Turkse gronden in Anatolië’

Erdogan: ‘Israël aast op Turkse gronden in Anatolië’

Beeld: Wikimedia Commons

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan voert de anti-Israëlische retoriek op en noemt Hamas de ‘eerste verdedigingslinie’ in de verdediging van – notabene – Turks grondgebied.

Turkije zou volgens Erdogan ook bedreigd worden door Israëlische militaire expansie. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye. ‘Israël aast op Turkse gronden in Anatolië’, aldus Erdogan en daarom moet Hamas gezien als een verdediger van Turkije. Als Israël in Palestina niet gestopt wordt, dan zou Turkije volgen als slachtoffer van Israëlisch geweld.

De verklaring van Erdogan past in de nieuwe harde lijn die hij aanneemt sinds de verloren lokale verkiezingen op 31 maart. Een deel van zijn islamistische achterban strafte de regerende AKP voor de handel met Israël, die ondanks het bloedbad in Gaza doorging.

Om die groep weer te bekoren, is de handel met Israël gestopt. En zolang er geen staakt-het-vuren komt en hulp toegelaten wordt aan het noodlijdende Gaza, wil Erdogan de banden niet meer aanhalen.

‘Israël moet rekenschap geven over de 35.000 doden en 85.000 gewonden. We zullen ze hier blijvend mee confronteren’, aldus Erdogan.