Home Nieuws Erdogan: terugtrekking Europese conventie leidde niet tot meer geweld tegen vrouwen

Erdogan: terugtrekking Europese conventie leidde niet tot meer geweld tegen vrouwen

Beeld: Pixabay

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Turkse terugtrekking uit de zogenoemde Istanbul Conventie niet geleid tot meer geweld tegen vrouwen in Turkije. Dit bericht de pro-Koerdische nieuwssite Duvar.

Dit zei Erdogan zaterdag, tijdens een bijeenkomst op een universiteit in Istanbul, in het kader van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen.

Turkije was in 2011 het eerste land dat het historische Verdrag van Istanbul ratificeerde, officieel bekend als het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Tien jaar later, op 20 maart 2021, besloot Turkije uit het verdrag te stappen, omdat de Istanbul Conventie volgens hem het gezin ondermijnde. De president gaf toe aan conservatieve moslims, die felle kritiek hadden op de Istanbul Conventie omdat die homoseksualiteit zou promoten.

Tijdens zijn speech afgelopen zaterdag zei Erdogan dat degenen die Turkije nu bekritiseren niets om vrouwenrechten geven, maar als doel hebben om het gezin en de Turkse natie te ondermijnen. Volgens de president is het gezin het sterkte bastion om vrouwen te beschermen tegen geweld. Hij vertelde ook voor vrouwengelijkheid te zijn. ‘Mannen en vrouwen zijn gelijke onderdanen van Allah, zij zijn gelijkwaardige burgers. De een is niet superieur aan de andere.’

Ondertussen worden in Turkije nog steeds veel vrouwen vermoord, vaak in de context van huiselijk geweld. Vrouwenrechtenorganisatie ‘We Will Stop Femicides Platform’ noteerde 253 vrouwenmoorden en 194 verdachte sterfgevallen onder vrouwen in de eerste tien maanden van 2023. Het platform noteerde 334 vrouwenmoorden en 245 verdachte sterfgevallen in 2022.