Home Nieuws Erdogan: veroordeling burgemeester Istanbul is niet definitief

Erdogan: veroordeling burgemeester Istanbul is niet definitief

Beeld: YouTube

De Turkse president Erdogan heeft dit weekend voor eerst gereageerd op de veroordeling van Ekrem Imamoglu, de populaire burgemeester van Istanbul en genoemd als mogelijke tegenstrever van Erdogan bij de volgende verkiezingen.

Imamoglu, lid van de seculiere oppositiepartij CHP, werd vorige week veroordeeld tot 2,5 jaar. Dit, vanwege ‘belediging van de Hoge Kiesraad’. Ook kreeg hij een politiek beroepsverbod. Imamoglu ontkent de aantijgingen en gaat in hoger beroep.

‘Het oordeel is niet definitief, de gehele gerechtelijke procedure moet afgewacht worden,’ zei Erdogan dit weekend, meldt de Turkse nieuwssite Turkish Minute. ‘Volgens onze grondwet voeren rechters hun taak onafhankelijk uit,’ zei hij erbij. Mensenrechtenorganisaties menen juist dat onder Erdogans bewind de rechterlijke macht zijn onafhankelijkheid is ontdaan.

Critici denken dat de zaak-Imamoglu een nieuwe stap is in de machtsconsolidatie van Erdogan en zijn AKP-partij. Imamoglu zou zijn veroordeeld omdat Erdogan dit seculiere kopstuk maar al te erg vreest. Human Rights Watch noemde de celstraf voor Imamoglu al een ‘politieke veroordeling, bedoeld om ‘belangrijke oppositieleden buitenspel te zetten of het zwijgen op te leggen’.

Imamoglu werd genoemd als mogelijke presidentskandidaat die het tegen Erdogan moet opnemen. Hij versloeg bij de lokale verkiezingen in 2019 Erdogans partij AKP in Istanbul en geldt sindsdien als boegbeeld van de oppositie.

De populaire burgemeester wordt nu beschuldigd van het beledigen van de kiescommissie in 2019, nadat die de verkiezingen in Istanbul in eerste instantie ongeldig had verklaard. ‘Degenen die de verkiezingen hebben geannuleerd zijn idioten’, had Imamoglu gezegd. Volgens Imamoglu zelf reageerde hij niet op de kiescommissie, maar op de minister van Binnenlandse Zaken, die Imamoglu op zijn beurt had uitgemaakt voor idioot.