Home Nieuws Extreme toename islamofobie in VK

Extreme toename islamofobie in VK

Moslimvrouwen. Foto: Pixabay, Mukanin

De Britse monitor Tell MAMA luidt de noodklok over de extreme toename van moslimhaat in het Verenigd Koninkrijk. Sinds 7 oktober, toen de huidige oorlog tussen Israël en Hamas begon, zijn er meer dan 2000 incidenten geregistreerd die wijzen op islamofobie.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dat een toename van 335 procent én het hoogste aantal dat ooit in vier maanden is geregistreerd door de monitor, die in 2011 werd opgericht.

De meeste incidenten vonden online plaats, met 1109 gevallen. In 901 incidenten ging het om anti-moslimsentimenten in de publieke sfeer (offline). De meeste incidenten vonden plaats in Londen (576), de hoofdstad van Engeland, waar ook de meeste moslims wonen.

In 535 gevallen ging het om ‘beledigend gedrag’, dat niet nader wordt gespecifieerd. Verder waren er 77 bedreigingen, 83 vechtpartijen, 79 gevallen van vandalisme, 69 discriminatiegevallen, 39 maal haatspraak en 19 voorbeelden van anti-moslim geschriften, aldus Tell MAMA.

De ruime meerderheid (65 procent) van de slachtoffers waren vrouw, wat volgens Tell MAMA nogmaals bevestigt dat Britse moslimvrouwen de grootste slachtoffers zijn van anti-moslimhaat.

Iman Atta Obe, de directeur van Tell MAMA is bezorgd over de impact van de oorlog in Israël. Het zou volgens hem de sociale cohesie bedreigen. ‘We hopen dat politieke leiders een duidelijke boodschap afgeven dat haat tegen moslims, net als antisemitisme, onaanvaardbaar is in ons land’, aldus Obe.