Home Nieuws Frankrijk: meer haatmisdrijven na 7 oktober

Frankrijk: meer haatmisdrijven na 7 oktober

Bron: Pixabay

Racistische haatmisdrijven, xenofobie en antireligieuze uitingen zijn in Frankrijk sinds vorig jaar met 32 procent gestegen, blijkt uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vooral na het uitbreken van de Gaza-oorlog piekte de intolerantie in het land. Zo meldt de nieuwszender France24.

De politie heeft in 2023 meer dan 8500 incidenten geregistreerd. Die vonden voornamelijk plaats aan het einde van het jaar, na 7 oktober. Het aantal haatincidenten in die periode verdubbelde vergeleken met dezelfde periode in 2022.

Joodse belangenorganisaties in Frankrijk zagen op basis van eigen gegevens zelfs een vervierdubbeling van antisemitische misdrijven, met een ‘explosie’ vanaf 7 oktober.

Het ministerie heeft de 8500 incidenten niet onderverdeeld in verschillende vormen van racisme en haat. Wel meldt het dat de meeste haatincidenten ‘provocaties, beledigingen en xenofobe uitingen’ waren en dat mannen tussen 25 en 54 en ‘burgers van Afrikaanse landen’ tot doelwit waren.

Slechts in vier procent van de gevallen hebben de slachtoffers aangifte gedaan.

De hoofdstad Parijs heeft de slechtste cijfers, waar drie keer meer dan gemiddeld haatincidenten plaatsvonden. Er wonen in Parijs meer mensen een migratieachtergrond, wat het verschil kan verklaren, meldt France24.