Home Nieuws Franse voetbalbond: Geen ramadanpauze, gewoon doorvoetballen

Franse voetbalbond: Geen ramadanpauze, gewoon doorvoetballen

Zakaria Aboukhlal (links) met Logan Costa op het voetbalveld (beeld: Wikimedia Commons)

De Franse voetbalbond verbiedt het kortstondig eten en drinken, de zogenoemde ‘ramadanpauze’, voor voetballers die vasten. Het verbreken van het vasten tijdens het voetballen zou in strijd zijn met het ‘neutraliteitsbeginsel’.

Zo meldt de nieuwssite Islamicity. In het seculiere Frankrijk geldt een strikt onderscheid tussen religie en staat, ook wel laicité genoemd. Volgens de Franse staatsopvatting moet religie vooral een privézaak zijn en zoveel mogelijk buiten publieke sferen worden gehouden.

Naast het hoofddoekverbod op scholen zijn de beperkende maatregelen tijdens de ramadan een gevolg van dit beleid, dat overigens sterk door moslims wordt bekritiseerd. Zo’n rigide opvatting op de scheiding van kerk en staat zou in strijd met de godsdienstvrijheid zijn en een discriminerende werking hebben op Franse moslims, is de kritiek.

In Nederland maakte het KNVB onlangs juist bekend dat de ‘ramadanpauze’ ook in het amateurvoetbal wordt ingevoerd. In de Eredivisie is het korte moment al twee jaar geleden ingesteld.

In Nederland en Duitsland valt op dat er steeds meer ruimte voor de ramadan komt in de publieke sfeer, bijvoorbeeld de lichtjes op pleinen en winkelstraten gedurende de heilige maand.