Home Nieuws Griekenland wil dat NAVO kritischer optreedt richting Turkije

Griekenland wil dat NAVO kritischer optreedt richting Turkije

De Griekse premier Mitsotakis (Beeld: Wikimedia Commons / European People's Party) en zijn Turkse collega Erdogan (Beeld: Wikimedia Commons / Rijksvoorlichtingsdienst)

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis vindt dat de NAVO kritischer moet optreden ten opzichte van Turkije, meldt de Griekse website Ekathimerini. Griekenland en Turkije zijn allebei lid van de NAVO.

Mitsotakis: ‘Ik denk dat het binnen de NAVO heel duidelijk is dat deze hands-off-benadering (…) niet langer door mij zal worden geaccepteerd. (…)  Dit is buitengewoon oneerlijk voor Griekenland.’

Volgens de Griekse premier is Turkije een onbetrouwbare NAVO-partner, die de belangen van het bondgenootschap schaadt. Hij noemt de Turkse aanschaf van het Russische S-400-raketafweersysteem en de Turkse activiteiten in de Middellandse en Egeïsche Zee, die de soevereiniteit van Griekenland en Cyprus zouden schenden.

‘Ik heb onze Europese partners heel duidelijk gemaakt dat als Turkije deze activiteit uitoefent, er consequenties moeten zijn en dat er sancties moeten zijn’, zei de Griekse premier. Hij vindt dat de Europese Unie moet ingrijpen.