Artsen en apotheken luiden de noodklok over ‘het grote tekort’ aan antibiotica voor zieke kinderen. ‘Moet er eerst een slachtoffer vallen?’, vragen ze zich verbouwereerd af. Ze willen dat Den Haag ingrijpt. Zo meldt het AD.
Er is overal grote behoefte aan antibiotica, omdat die onmisbaar zijn voor de behandeling van ernstige bacteriële infecties, zoals longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Nederland is afhankelijk van producenten uit Azië, waar leveringsproblemen zijn.
Hierdoor was het aantal medicijntekorten in Nederland over 2023 hoger dan ooit, schrijft het AD. Maar volgens de zorgbestuurder Ellen Huijbers (Stroomz) ligt het ook aan het aankoopbeleid, dat door Den Haag is overgelaten aan zorgverzekeraars. ‘Zij willen alles zo goedkoop mogelijk inkopen.’ Dat zou de kosten en zorgpremies laag houden.
In 2023 hebben apotheken 2292 meldingen van tekorten gedaan, tegenover 1514 in 2022. In 2010, bij het aantreden van het eerste kabinet Rutte, lag dit aantal nog onder de 200. Zo’n 5 van de 13 miljoen medicijngebruikers in Nederland zouden vorig jaar te maken met de gevolgen hiervan te maken hebben gehad.
Artsen en apothekers zijn een derde van hun werkdag bezig zijn om medicatie te vinden. Ze bellen elkaar op en vragen of zij nog wat hebben liggen. Een apotheker haalt in het AD uit naar de zorgverzekeraars: ‘Ze wachten op de eerste dode om de schuld dan aan de zorgverlener te kunnen geven. Kortom het kan ze niet schelen.’