Home Nieuws Hamasleider roept Palestijnen op tot eenheid

Hamasleider roept Palestijnen op tot eenheid

President Erdogan en Hamasleider Ismail Haniyeh (r.) tijdens een ontmoeting in Istanbul. Bron: YouTube

Hamasleider Ismail Haniyeh heeft op een conferentie in Istanbul de Palestijnen opgeroepen tot eenheid. Op dit moment zijn de Palestijnen verdeeld. In de Gazastrook regeert Hamas, terwijl op de Westbank de corrupte, onpopulaire beweging Fatah de scepter zwaait.

De oorlog in Gaza heeft volgens Haniyeh een kans geschapen voor de verschillende Palestijnse fracties om samen te komen. De Hamasleider sprak de zaal toe via een videoverbinding.

‘De strijders hebben op 7 oktober de muur neergehaald’, zegt hij, waarmee hij doelde op de succesvolle aanval van Hamas op Israël die dag. ‘Daarom wil ik u oproepen om de muren om u heen af ​​te breken die u ervan weerhouden Palestina te bereiken.’

Abbas Zaki, lid van het Centraal Comité (bestuur) van Fatah, herhaalde deze oproep. ‘Na 7 oktober is er geen mogelijkheid meer om ergens meningsverschillen over te hebben’, zei hij, doelend op het extreme Israëlische geweld tegen onschuldige Palestijnse burgers in de Gazastrook. In een afzonderlijk interview met Middle East Eye zei Zaki dat de meerderheid van de Fatah-leden zijn standpunt deelt.

Hamas en Fatah staan al 17 jaar lijnrecht tegenover elkaar. In 2006 won Hamas de Palestijnse verkiezingen, maar Fatah weigerde de uitslag te erkennen. Vervolgens nam Hamas de macht over in de Gazastrook, terwijl Fatah over de Westbank bleef heersen.

Ondertussen weigert de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een staakt-het-vuren. Het Israëlische leger heeft sinds 7 oktober meer dan 24.000 Palestijnse burgers gedood. Zuid-Afrika heeft Israël aangeklaagd voor genocide bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ).