Home Nieuws Hijabi-topmodel stopt met lopen over catwalk om ‘geloof te eren’

Hijabi-topmodel stopt met lopen over catwalk om ‘geloof te eren’

Halima Aden (Beeld: YouTube)

Het islamitische topmodel Halima Aden stopt met het lopen over de catwalk. Haar werk in de modewereld leidde tot te veel compromissen met haar geloof, zegt ze.

Aden (23) was een van de eerste modellen die een hijab droeg. Ze liep voor grote modemerken, zoals Yeezy van Kanye West.

Op social media zei ze dat ze het contact was verloren met wie ze werkelijk was. Zo miste ze dankzij haar werk als model tijd om te bidden. Ook moest ze een keer de catwalk op met spijkerbroeken op haar hoofd, die fungeerden als een soort hijab.

Op Instagram schrijft Aden dat ze het zichzelf kwalijk nam, dat ze meer om haar carrière gaf dan om wat er in het leven werkelijk toe doet.

Het model deelde een bericht van zichzelf in een campagne voor Rihanna’s modemerk Fenty Beauty. Aden: ‘[Rihanna] laat me de hijab dragen die ik meebracht om op te doen. Dit is het meisje waar ik naar terugkeer, de echte Halima.’

In een andere post spreekt Aden over het gevoel een ‘een minderheid binnen een minderheid’ te zijn. Volgens haar zijn er te weinig moslimstylisten in de mode-industrie, waardoor er te weinig begrip is voor modellen die een hijab dragen.