Home Nieuws Imam vrijgesproken van niet meewerken aan parlementair onderzoek

Imam vrijgesproken van niet meewerken aan parlementair onderzoek

Imam Suhayb S. bij de parlementaire enquêtecommissie (beeld: YouTube)

De imam van de alFitrah moskee in Utrecht is veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, vanwege het plegen van meineed. Hij werd vrijgesproken van andere aanklachten, waaronder het opzettelijk niet meewerken aan de parlementaire onderzoekscommissie.

Al ruim zes jaar liep er een onderzoek tegen de Utrechtse moskee vanwege vermeende witwaspraktijken. Later kwam daar een aanklacht tegen de imam bij, die tijdens de parlementaire enquête over ongewenste beïnvloeding van moskeeën (POCOB) in 2021 een valse verklaring zou hebben afgelegd. Eerder liep er tegen de imam ook een klacht wegens betrokkenheid bij of het financieren van terrorisme, maar hiervoor kon geen bewijs worden gevonden.

Advocaat Anis Boumanjal eiste eerder dit jaar dat het proces moest stoppen, omdat de feiten te lang geleden plaatsvonden. Hoewel de rechtbank in mei dit jaar erkende dat de zaak lang duurde en dat er sprake was van een ‘forse overschrijding van de redelijke termijn’ mocht de vervolging doorgaan.

Nu, ruim een half jaar later, heeft de rechtbank de imam vrijgesproken van het niet meewerken aan het parlementaire onderzoek ‘ongewenste beïnvloeding van religieuze en maatschappelijke organisaties uit onvrije landen in Nederland’. Ook heeft de rechtbank de imam en zijn partner vrijgesproken van valsheid in geschrifte en het witwassen bij opengestelde leningsovereenkomsten, vanwege gebrek aan bewijs. Het OM eiste vier maanden, maar vanwege de uitspraak van de rechter is de straf nu een stuk lager geworden.