Home Nieuws Imams aan de slag in het Duitse leger

Imams aan de slag in het Duitse leger

Duitse panzer. Pixabay

Het ministerie van defensie in Duitsland gaat imams in dienst nemen voor de 3000 Duitse soldaten met een islamitische achtergrond. Op deze manier worden moslims in het Duitse leger voorzien van geestelijke steun als ze daar behoefte aan hebben.

Dit meldt de Duitse krant de Deutsche Welle. Tot op heden was er geen islamitische geestelijke zorg in het Duitse leger, terwijl er wel religieuze zorg is voor christenen en joden.

Niet veel moslims kiezen voor een carrière bij het leger in Duitsland. Dat begint nu mondjesmaat te veranderen en de Duitse regering speelt daarop in. Dit is vooral te danken aan Eva Högl, parlementair commissaris voor Defensie, die het tekort aankaartte in een rapport vorige maand.

Het excuus dat er geen Duits-islamitische partij zou zijn die Duitse imams voor het leger kan opleiden vindt Högl geen valide argument meer en bovendien ‘extreem onbevredigend’. Ze eist dat pastorale zorg voor Duitse moslimsoldaten zo snel mogelijk geïnstitutionaliseerd wordt.

Högl krijgt ruggensteun van bisschop Bernhard Felmberg. ‘Er doen in toenemende mate moslims dienst in het Duitse leger. Ik steun deze soldaten in hun keuzevrijheid voor geestelijke zorg binnen hun eigen religie, zegt hij in de Deutsche Welle.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigde aan de Duitse krant dat sinds half maart 2024 een vakspecialist van het ministerie bezig is met het ontwikkelen van een concrete pastorale zorgvoorziening voor moslims, waarmee de eerste stap is gezet.