Home Nieuws India arresteert politici in Kashmir na verkiezingswinst regionale partijen

India arresteert politici in Kashmir na verkiezingswinst regionale partijen

Beeld: YouTube

India heeft 75 politieke leiders en activisten gearresteerd in de overwegend islamitische regio Kashmir. Dit, nadat een alliantie van regionale partijen de lokale verkiezingen hadden gewonnen.

Het waren de eerste verkiezingen in Kashmir nadat de Indiase premier Nerandra Modi (foto) in augustus 2019 besloot de autonome status van de deelstaat in te trekken en de noodtoestand af te kondigen. De winnende partijen zijn fel gekant tegen dit beleid en willen hun zelfbestuur terug.

Een politiewoordvoerder vertelde de Arabische nieuwszender al Jazeera dat de 75 politici en activisten in ‘preventieve hechtenis’ waren genomen. Onder hen zouden zich ook politici en leden van de separatistische groep Jamat-e-Islami bevinden.

Volgens politici in Kashmir negeert India met deze arrestaties de verkiezingsuitslag, die een verlies voor de hindoe-nationalistische Modi zouden betekenen.

Kashmir ligt tussen India en Pakistan in. Beide landen maken aanspraak op het gebied en zijn er militair en politiek aanwezig. In Indiaas Kashmir vechten rebellen al dertig jaar voor onafhankelijkheid.