Home Nieuws Indonesische marine stuurt boot met Rohingya-vluchtelingen terug

Indonesische marine stuurt boot met Rohingya-vluchtelingen terug

Rohingya vluchtelinge in Indonesië (Beeld: Wikimedia Commons)

De Indonesische marine heeft een boot met Rohingya-vluchtelingen teruggestuurd voor de kust van Atjeh. Er heerst momenteel onrust op het Indonesische eiland, waar meerdere bewoners hun ongenoegen uiten over de toestroom van de vluchtelingen.  

Woensdag pikte de kustwacht de houten boot op. De Indonesische marine stuurde het schip KRI Bontang-907 naar de plek waar de vluchtelingenboot werd gesignaleerd, om die te onderscheppen. De vluchtelingenboot keerde niet terug naar Indonesische wateren.

De Indonesische autoriteiten geloven dat de passagiers van de houten boot Rohingya-vluchtelingen waren. De Rohingya vormen een islamitische minderheid in het boeddhistische Myanmar en zijn slachtoffer van een genocidale campagne, uitgevoerd door de regering.

Sinds november dit jaar zijn meer dan 1.500 Rohingya naar Indonesië gevlucht. Ze komen aan in Atjeh, in het uiterste noorden van het eiland Sumatra. Atjeh is de enige provincie in Indonesië waar de sharia (de islamitische wetgeving) van kracht is. Maar hoewel de Rohingya geloofsbroeders zijn, worden ze niet met open armen ontvangen in Atjeh.

Afgelopen woensdag vielen studenten een vluchtelingenkamp in Atjeh aan, waar Rohingya tijdelijk onderdak krijgen. 137 Rohingya werden naar buiten geleid en in vrachtwagens geduwd. Studenten scandeerden ‘Schop hen eruit’ en ‘Weg met de Rohingya in Atjeh’.

Volgens Al Jazeera heeft de veranderde stemming in Indonesië de autoriteiten doen besluiten om de vluchtelingenboot tegen te houden. VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR is ‘diep verontrust’.

Indonesië heeft, in tegenstelling tot Nederland en veel andere Europese landen, het VN-Vluchtelingenverdrag uit 1951 niet ondertekend. Het land heeft eerder wel Rohingya-vluchtelingen opgevangen die afkomstig waren Myanmar en Thailand.