Home Nieuws Iran beticht ‘apartheidsstaat’ Israël van genocide, wil dat VN optreedt

Iran beticht ‘apartheidsstaat’ Israël van genocide, wil dat VN optreedt

De Iraanse grootayatollah Ali Khamenei (links) samen met de huidige president Hassan Rouhani (rechts) (Beeld: Wikimedia Commons / khamenei.ir)

Iran wil dat de Verenigde Naties optreden tegen de ‘genocidale handelingen’ en ‘raciale zuiveringen’ door Israël.

Dit staat in een brief die de Hoge Raad voor Mensenrechten in Iran – een overheidsorgaan dat bestaat uit juristen en ministers – aan VN-secretaris Antonio Guterres heeft geschreven. Dit meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Iran blijft het decennia-oude Israëlisch-Palestijnse conflict maar dooretteren omdat veel landen ervoor kiezen om te zwijgen, dubbelzinnige statements afgeven of stellen dat Israël, volgens Iran een ‘apartheidsstaat’, het recht heeft om zichzelf te verdedigen.

De mensenrechtenraad van Iran – waar in 2020 ten minste 257 mensen werden geëxecuteerd, waaronder vier minderjarigen en negen vrouwen – wil dat de VN erkent dat Israël ‘misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden’ pleegt.

Daarnaast vindt de raad dat alle Palestijnen die niet meer in Palestina wonen het recht op terugkeer hebben. Ook zouden Palestijnen over hun eigen toekomst mogen beslissen door middel van een referendum.

Iran is lid van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), een collectief van 57 islamitische landen, dat door verschillende islamitische commentatoren fel wordt bekritiseerd. Het collectief zou ‘zwak en slap’ hebben gereageerd op het Israëlische optreden tegen de Palestijnen, aldus de Turkse omroep TRT.

OIC-lidstaat Turkije probeert op eigen houtje kritiek te leveren op Israël. Zo bepleitte president Erdogan vorige week een internationale aanpak om Israël kalt te stellen. Volgens Erdogan ben je, als je het optreden van Israël niet expliciet veroordeelt, medeplichtig aan ‘de tirannie die op Palestijnse grond gaande is’.

Maar er klinkt weinig weerwoord tegen Israël – op het ontbieden van een handjevol ambassadeurs na – uit de Arabische wereld, die de afgelopen jaren betere betrekkingen heeft aangespannen met Israël. Zo kwam er weliswaar een veroordelend statement vanuit Marokko, maar zonder Israël expliciet te noemen.