Home Nieuws Islamofobie in Duitsland sinds vorig jaar verdubbeld

Islamofobie in Duitsland sinds vorig jaar verdubbeld

Demonstranten gaan in Duitsland de straat op tegen racisme. Beeld: Pixabay

Islamofobe haatmisdrijven nemen rap toe in Duitsland. Vorig jaar is het aantal incidenten met 1464 gevallen meer dan verdubbeld. Vermoedelijk heeft deze toename te maken met de oorlog in Gaza.

Dit meldde het Duitse persbureau dpa op maandag. In 2022 waren er 610 geregistreerde haatincidenten in Duitsland. Dit jaar werden in het eerste kwartaal al minstens 137 gevallen van islamofobie genoteerd.

De Duitse regering heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen de toename van haatincidenten sinds 7 oktober 2023. ‘Het is absoluut onacceptabel dat moslims in Duitsland om religieuze redenen, of wat voor reden dan ook, worden aangevallen’, zegt de regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit. ‘De vijf miljoen moslims in Duitsland hebben elk het recht om beschermd te worden’.

De Alliantie tegen Islamofobie en anti-moslimhaat, gesitueerd in Berlijn, maakt zich ook zorgen en waarschuwt dat het einde nog niet in zicht is met het verbale en non-verbale geweld tegen moslims. De NGO wijst naar het escalerende Israëlisch-Palestijnse conflict als oorzaak.

‘We zijn getuigen van een intensivering van het anti-moslimracisme in Duitsland. Dit moet iedereen aangaan en door iedereen serieus genomen worden’, aldus Rima Hanano, de voorzitter van de alliantie. Ze voegt er nog aan toe dat onmenselijkheid steeds meer wordt genormaliseerd en dat hierdoor de sociale samenhang gevaar loopt. ‘Iedereen moet beschermd worden van racistische, antisemitische en andere bedreigingen’, aldus Hanano.

Na Frankrijk wonen in Duitsland met ruim vijf miljoen de meeste moslims van Europa.