Home Nieuws Jordanië arresteerde tientallen pro-Palestijnse demonstranten

Jordanië arresteerde tientallen pro-Palestijnse demonstranten

Amman, de hoofdstad van Jordanië. Beeld: Pixabay

De Jordaanse autoriteiten hebben sinds 7 oktober tientallen pro-Palestijnse demonstranten gearresteerd en lastiggevallen. Dit schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Sinds 7 oktober, de dag waarop de Israëlische aanvallen op Gaza begonnen, hebben duizenden Jordaniërs gedemonstreerd tegen Israël, om zo hun solidariteit te betuigen aan het Palestijnse volk. Tientallen van hen zijn gearresteerd vanwege hun betrokkenheid bij de demonstraties of online activisme. Volgens Jordaanse advocaten gaat het om honderden demonstranten.

‘De Jordaanse autoriteiten vertrappen het recht op vrije meningsuiting en vergadering in een poging om Gaza-gerelateerd activisme aan te pakken’, aldus Lama Fakih, directeur Midden-Oosten bij HRW.

Jordanië pakt de demonstranten hard aan omdat het regime de civil society wil verzwakken. Vier demonstranten werden aangeklaagd op grond van een nieuwe wet tegen cybercriminaliteit. Deze nieuwe wet, die in augustus 2023 is ingevoerd, ondermijnt volgens HRW de vrijheid van meningsuiting, bedreigt het recht van internetgebruikers op anonimiteit en heeft een nieuwe autoriteit in het leven geroepen die de social media moet controleren, wat een groot risico op censuur inhoudt. De afgelopen jaren beweegt het koninkrijk zich in meer autoritaire richting, aldus HRW, waardoor de civil society onder druk komt te staan.