Home Nieuws Kabinet: verbod op buitenlandse financiering moskeeën niet haalbaar

Kabinet: verbod op buitenlandse financiering moskeeën niet haalbaar

De Essalam-moskee in Rotterdam (Beeld: Michel Verbeek)

Gisteren maakte het kabinet opnieuw duidelijk dat Nederland moskeeën niet kan verbieden geld uit het buitenland te ontvangen. Niet alleen is zo’n verbod juridisch gezien onhaalbaar, ook is zo’n verbod makkelijk te omzeilen door geld via een andere EU-lidstaat naar Nederland te sturen.

Een Kamermeerderheid pleitte deze week wederom voor een verbod op buitenlandse financiering van moskeeën, vanwege het rapport van de parlementscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen. Uit dit rapport, onder meer gebaseerd op onderzoek van de Kanttekening, bleek dat conservatieve Golfstaten en Turkije Nederlandse moskeeën op verschillende manieren beïnvloeden.

Om radicalisering tegen te gaan, heeft het kabinet een serie maatregelen genomen. Burgemeesters en het Openbaar Ministerie krijgen meer inzage in donaties die van buiten de EU komen. Als uiterste maatregel mag een vereniging ontbonden worden.

Volgens minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66) is financiering vanuit het buitenland op zich het probleem niet. ‘Financiering van een islamitische begraafplaats met buitenlands geld is geen probleem.’ Het gaat hem om problematisch gedrag.

Koolmees vertelde de Kamer ook dat het nog steeds onduidelijk is hoeveel buitenlands geld naar Nederlandse moskeeën gaat. ‘Het is heel moeilijk de stromen inzichtelijk te maken.’

Het CDA, de rechtse partijen en de SP willen dat Nederland scherper is in het aanpakken van buitenlandse financiering. Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan vindt daarentegen dat de Nederlandse overheid met twee maten meet, omdat volgens hem alleen moslims worden aangepakt.