Home Nieuws Koranverbrander Zweden is christelijke vluchteling uit Irak

Koranverbrander Zweden is christelijke vluchteling uit Irak

(Beeld: Pixabay)

Salwan Momika, die op 28 juni 2023 een Koran verbrandde voor de grootste moskee van Zweden, is een christelijke vluchteling uit Irak. Volgens het Franse persbureau AFP was Momika actief voor een pro-Iraanse militie.

De 37-jarige extreemrechtse vluchteling vroeg de Zweedse autoriteiten toestemming om een exemplaar van de Koran te verbranden. Omdat dat officieel niet verboden is in Zweden kon de boekverbranding gewoon plaatsvinden. De rechter zei dat een boek verbranden mag, vanwege het recht van vrijheid van meningsuiting.

Momika woont sinds april 2018 in Zweden. Drie jaar later kreeg hij een tijdelijke verblijfsvergunning, die afloopt in april 2024. Op Facebook beschrijft hij zich als een ‘atheïst en verlicht politicus, denker en acteur’. Hij is actief op diverse sociale media, vooral TikTok en Facebook, waarop hij veel video’s heeft geplaatst.

Na 28 juni zijn echter ook oude video’s van Momika opgedoken, die vooral circuleren onder de Iraakse vluchtelingengemeenschap in Zweden. Volgens AFP zijn de video’s authentiek. Momika en andere mannen, allemaal gekleed in zwarte T-shirts, hebben de vlag van de Imam Ali Brigades bij zich, een sjiitische, pro-Iraanse militie in Irak. Momika is lid van de christelijke tak binnen deze brigades. Op een foto, die genomen werd voordat hij naar Irak vluchtte, zien we Momika in zijn kantoor, met op de achtergrond een Aramese vlag. De Arameeërs zijn een christelijke minderheid in Turkije, Syrië en Irak.

De Imam Ali Brigades worden beschuldigd van oorlogsmisdaden en staan sinds 2018 op de Amerikaanse sanctielijst. Momika leidde een gewapende groep in de buitenwijken van Mosul in het jaar 2017. Hij was echter verwikkeld in een machtsstrijd met Ratyan al-Kaldani, een andere christelijke militieleider. Dit leidde ertoe dat Momika Irak uiteindelijk moest verlaten.

Volgens het Iraanse ministerie van Veiligheid is Momika helemaal niet pro-Iran, maar is hij een Israëlische spion, meldt de Arabische, pro-Iraanse nieuwszender Al Mayadeen.