Home Nieuws Landelijk Platform Slavernijverleden hekelt beeld Gandhi in Amsterdam

Landelijk Platform Slavernijverleden hekelt beeld Gandhi in Amsterdam

Barryl Biekman (Beeld: YouTube) en het standbeeld van Mahatma Gandhi in Amsterdam (Beeld: Wikimedia Commons)

Het standbeeld van Mahatma Gandhi in Amsterdam moet mogelijk worden verwijderd, vindt Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden.

Het Landelijk Platform Slavernijverleden heeft zich aangesloten bij de antiracismeprotesten die ontstonden na de dood van George Floyd. Ook in de ‘beeldenstorm’ kan de LPS zich deels vinden: ‘niet zelf beelden omver werpen en/of bekladden maar aansturen tot historisch besef en nationale bewustwording’, schrijft Biekman.

Het platform wil dat Nederland een ‘Nationaal Multiraciaal Monumentenbeleid’ ontwikkelt. ‘Wanneer dat gebeurt dan zal dat ongetwijfeld leiden tot nieuwe inzichten. Ten aanzien van gedenktekens, ook in de verschillende Nederlandse steden.’

Het platform vervolgt: ‘Een gevolg zou ook kunnen zijn dat het Mahatma Gandhi gedenkteken wordt verwijderd of dat er een opschrift komt waarbij het duidelijk wordt wat zijn rol is geweest op het gebied van het apartheidssysteem.’ De Indiase opstandelingenleider woonde tussen 1893 en 1914 in Zuid-Afrika.

‘Mahatma Gandhi wordt in Zuid Afrika beschouwd als één van de grondleggers van de verfijning van het apartheidssysteem. In Republiek Suriname heeft nog niemand geroepen dat het Gandhi-gedenkteken bij het Kodijo, Mentor en Present Plein moet worden verwijderd. Ook in Nederland is dat niet gebeurd.’

Vorig jaar demonstreerden studentenactivisten in Manchester tegen de komst van een standbeeld van Mahatma Gandhi. De Indiase opstandelingenleider was een anti-zwarte racist, aldus deze studenten. In brieven verwees hij naar Afrikanen als ‘wilden’, ‘onbeschaafd’ en ‘vies’.

UPDATE 19 juni: Een dag na het verschijnen van dit nieuwsitem werd het standbeeld van Gandhi in Amsterdam beklad door onbekenden. Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden distantieert zich in een reactie hiervan, en verwijst naar haar eerdere woorden dat ze geen voorstander is van ‘zelf beelden omverwerpen en/of bekladden’. Volgens Biekman gaat het om ‘aansturen tot historisch besef en nationale bewustwording’.