Home Nieuws Marokko overhoop met Duitsland en Spanje om Westelijke Sahara

Marokko overhoop met Duitsland en Spanje om Westelijke Sahara

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (Beeld: Wikimedia Commons / Russian Presidential Executive Office), Polisario-leider Brahim Ghali (Beeld: Wikimedia Commons / Fotos Presidencia El Salvador) en de Marokkaanse buitenlandminister Nasser Bourita (Beeld: YouTube)

Marokko ligt met Spanje en met Duitsland in de clinch over de Westelijke Sahara. Marokko claimt soevereiniteit over de voormalige Spaanse kolonie, die sinds 1975 door Marokko wordt bezet.

Eergisteren ging een bespreking tussen de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita en zijn Spaanse collega niet door. Marokko besloot de ontmoeting te annuleren omdat staatsvijand Brahim Ghali (foto, midden) in een Spaans ziekenhuis tegen het coronavirus vecht, terwijl Spanje hem niet heeft gearresteerd.

Gali is de leider van de gewapende Polisario-beweging, dat een gedeelte van de Westelijke Sahara bezit en strijdt voor onafhankelijkheid. Maar volgens Marokko is Polisario een criminele en separatistische beweging.

Wanneer Ghali weer bij bewustzijn is, kan hij een reeks aanklachten tegemoet zien wegens vermeende marteling, terrorisme, moord, ontvoering en aanvallen op vissersboten. Spanje heeft al toegezegd zulke rechtszaken niet te zullen blokkeren.

Ook heeft Marokko de Marokkaanse ambassadeur in Duitsland teruggeroepen. Buitenlandminister Nasser Bourita (foto, rechts) hekelt onder meer de Duitse wapenleveranties aan Algerije, dat Polisario steunt.

Duitsland heeft kritiek op de recente Amerikaanse beslissing om de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara te erkennen, in ruil voor de erkenning van Israël door Marokko. Ook dit schoot Marokko in het verkeerde keelgat.

Rabat beschuldigt Duitsland van ‘antagonistisch activisme’. Eerder had Marokko alle contacten met Duitsland al een keer opgeschort.

Ook biedt Duitsland asiel aan anti-regeringsactivist Mohamed Hajib. Deze staatsvijand van Marokko wordt door Rabat van terrorisme beschuldigd. Hajib zegt geen terrorist te zijn en beschuldigt de Marokkaanse overheid ervan hem te hebben gemarteld, wat de Marokkaanse autoriteiten op hun beurt weer ontkennen.