Home Nieuws Mélenchon bekritiseert ‘Franse obsessie met moslims’

Mélenchon bekritiseert ‘Franse obsessie met moslims’

Beeld: Pixabay

De Franse politicus Jean-Luc Mélenchon, leider van de socialistische partij La France insoumise (Het opstandige Frankrijk), heeft felle kritiek op de ‘Franse obsessie met moslims’. Dat zei hij zondag op de rechtse tv-zender BFMTV.

Mélenchon reageerde op de ophef over de abaya, een islamitische lange jurk die steeds meer moslimmeisjes dragen als ze naar school gaan. De meisjes protesteren hiermee tegen het hoofddoekverbod op scholen, dat sinds 2004 van kracht is. Rechtse Fransen zien de abaya als een aanval op de laïcité, de messcherpe scheiding tussen kerk en staat in Frankrijk.

Mélenchon is het daar niet mee eens. ‘Er is een obsessie met moslims in Frankrijk’, zegt hij. ‘De abaya is geen outfit die door het moslimgeloof als religieus wordt erkend. Het probleem van de school is dat er te weinig leraren zijn, klassen die sluiten, een gebrek aan middelen.’ Jongens en meisjes hebben volgens de voormalige linkse presidentskandidaat het recht om de ene outfit boven de andere te verkiezen. ‘Dit is geen reden om zes miljoen moslims lastig te vallen.’

Begin twintigste eeuw was laïcité een links stokpaardje, waarmee socialisten en republikeinen zich verzetten tegen de conservatieve invloed van de rooms-katholieke kerk. Tegenwoordig is de laïcité een stokpaardje van rechts, dat daarmee de invloed van de islam op het openbare leven wil terugdringen.