Home Nieuws Moslims in India vrezen slachtoffer te worden van nieuwe ‘anti-moslimwet’

Moslims in India vrezen slachtoffer te worden van nieuwe ‘anti-moslimwet’

Mensen protesteren in de Indiase deelstaat Assam tegen een nieuwe burgerschapswet die moslims uitsluit van een sneller migratieproces, december 2019 (Beeld YouTube)

Afgelopen weekend doodde de Indiase politie zes moslims in de noordoostelijke deelstaat Assam. Zij demonstreerden tegen de nieuwe Citizenship Amendment Bill. Vluchtelingen die hindoe, sikh, christen of jaïnist zijn kunnen daarmee makkelijker Indiaas burger worden, moslims niet. Moslims in andere delen van India vrezen dat zij ook slachtoffer zullen worden van de nieuwe Indiase wet.

Een stad waar veel moslims wonen is Hyderabad, de hoofdstad van de zuidelijke deelstaat Telangana. In Hyderabad leven nu zo’n zesduizend Rohingya-moslims, die voor het anti-moslimgeweld in Myanmar op de vlucht zijn geslagen. Maar omdat zij moslim zijn komen zij niet in aanmerking om burger te worden van India, in tegenstelling tot niet-islamitische vluchtelingen.

Een woordvoerder van de nationalistische regeringspartij BJP in Telangana zegt dat India in Hyderabad, Mumbai en in sommige delen van de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh snel aan de slag moet gaan met een volkstelling. Het doel: moslimvluchtelingen, zoals de Rohingya, als ongewenste migranten aanmerken.

In Assam werd eind augustus een nieuwe volkstelling gepubliceerd, een lijst van mensen die erkend zijn als Indiaas staatsburger. Ruim twee miljoen moslims stonden niet in dit register: zij konden niet aantonen dat hun Indiase roots teruggingen tot vóór 1971. Binnen de BJP gaan er stemmen op om met zo’n volkstelling ook de moslims in andere Indiase deelstaten aan te pakken.

Mohammed Shameen uit Rampur, een stad in Uttar Pradesh, uit zijn zorgen tegenover het Indiase medium the India Times. ‘Onze voorouders hebben hun levens gegeven voor dit land. Als de grondwet gelijke rechten belooft en geen discriminatie op basis van religie, waarom hebben we dan deze wet (de Citizenship Amendment Bill, red.) nodig? Waarom moeten we het gevoel krijgen dat wij anders zijn dan de anderen? En waarom nu?’