Home Nieuws ‘Mossad-superheld’ verschijnt in Marvel-blockbuster ‘Captain America’

‘Mossad-superheld’ verschijnt in Marvel-blockbuster ‘Captain America’

Beeld: Wikimedia Commons / YouTube

In de film Captain America: New World Order, die in 2024 in de bioscopen zal draaien, is een belangrijke rol weggelegd voor een Israëlische Mossad-agente.

Superheldin Sabra, een Mossad-agente, verscheen voor het eerst in een stripverhaal van The Incredible Hulk in 1980. Haar superheldenpak is gebaseerd op de Israëlische vlag met de Davidsster, en ze draagt wapens van het Israëlische leger. Ze zal in de film van 2024 gespeeld worden door de Israëlische actrice Shira Haas (foto).

Palestijnen zijn ontstemd over het feit dat Sabra op het witte doek verschijnen zal. ‘Met wie zal ze vechten? Met kleine kinderen met stenen?’ Volgens de Palestijnse dichter Ehab Judah zijn er niet genoeg woorden om uit te leggen hoe walgelijk dit is. De ‘apartheidspolitiek’ van Israël tegen de Palestijnen wordt volgens hem witgewassen door een Israëlische superheld te gebruiken.

Volgens Simcha Gross, universitair docent Joodse Geschiedenis (Universiteit van Pennsylvania), bevestigen de oude Marvel-strips met Sabra vooroordelen over de Palestijnen. De ‘goede’ Palestijn is zogenaamd een analfabeet straatschoffie die toeristen oplicht; de ‘slechte’ Palestijnen zijn terroristen die aanslagen op burgers plegen.