Home Nieuws Namibië verwerpt Duits voorstel tot herstelbetalingen voor genocide

Namibië verwerpt Duits voorstel tot herstelbetalingen voor genocide

De Duitse troepen in gevecht met de Herero, een schilderij van Richard Knötel (1857-1914) (Beeld: Wikimedia Commons)

De Namibische president Hage Geingob heeft een Duits aanbod van 10 miljoen euro verworpen, schrijft Deutsche Welle. Duitsland stelde dit bedrag voor als compensatie voor de genocide (1904-1908) op de Herero en Nama in Duits Zuidwest-Afrika, het huidige Namibië. 

‘Het huidige bod voor herstelbetalingen door de Duitse regering blijft een openstaande kwestie en is niet aanvaardbaar voor de Namibische regering’, aldus Geingob in een verklaring. Hij voegt hieraan toe dat een speciale gezant van de regering zal blijven onderhandelen over een nieuw bod.

De president maakte ook bezwaar tegen het Duitse gebruik van de term ‘genezing van de wonden’ in plaats van het woord ‘herstelbetalingen’, en zei dat de terminologie verder zou worden besproken.

Sinds 2015 onderhandelen Duitsland en Namibië over een regeling, waarin Duitsland zijn excuses aanbiedt voor de massamoord op tienduizenden mensen en Namibië ontwikkelingshulp geeft ter compensatie. Duitsland heeft nog geen officiële excuses voor de volkerenmoord aangeboden.

Wel heeft Berlijn nu erkend heeft dat de koloniale autoriteiten toentertijd verantwoordelijk waren voor de wreedheden. Ook wil Duitsland geen directe herstelbetalingen overmaken, maar dit via ontwikkelingshulp doen.

Tussen 1904 en 1908 werden zo’n 80.000 mensen vermoord door het Duitse koloniale bewind. Het was de eerste genocide van de twintigste eeuw. Het Duitse koloniale bewind strafte de Herero en de Nama collectief omdat ze in opstand waren gekomen tegen het Duitse gezag. Waterputten werden vergiftigd, mensen werden over de grens verdreven, ze werden vermoord en in concentratiekampen opgesloten, waar velen omkwamen.

Duitsland heeft in 2015 de genocide erkend maar is huiverig voor het aanbieden van excuses, want dit kan leiden tot een miljardenclaim. Daarom stelde Duitsland voor om via ontwikkelingshulp te investeren in Namibië, maar hier neemt het land geen genoegen mee.

Sinds 2015 is in Duitsland een discussie op gang over het koloniale verleden (1885-1918). Sommigen vinden dat Duitsland dit verleden best wat kritisch onder ogen moet zien en dat dit in het Duitse geschiedeniscurriculum een ondergeschoven kindje is. Zo stellen ze voor de Petersallee, vernoemd naar de Duitse kolonisator Carl Peters die Tanzania koloniseerde, te veranderen in een andere naam.