Home Nieuws Nazaten tot slaafgemaakten boos om ‘koloniale’ grafopgraving St. Eustatius

Nazaten tot slaafgemaakten boos om ‘koloniale’ grafopgraving St. Eustatius

De vlag van Sint Eustasius (Beeld: Wikimedia Commons / Andrwsc)

Nakomelingen van tot slaaf gemaakten op het Caribische eiland Sint Eustatius zijn boos op Nederland. De reden: een begraafplaats met tenminste 48 graven van tot slaaf gemaakten wordt opgegraven, vanwege het winnen van zand en een uitbreiding van het vliegveld.

‘Laat onze tot slaaf gemaakte voorouders met rust’, zegt Kenneth Cuvalay van de zwarte Nederlandse partij Ubuntu Connected Front tegen Afro Magazine. Cuvulay is geboren en getogen op Sint Eustatius, waar zijn partij Ubuntu met 50,5 procent in maart de grootste partij werd. Hij vindt dat de grafrust van zijn voorouders wordt verstoord.

‘Het opgraven van de lichamelijke resten van onze voorouders zonder gegronde reden getuigt van een diepe minachting naar ons en onze voorouders. Als het hen erom ging ons te helpen met informatie over onze voorouders, dan hadden ze ons er vanaf het begin bij betrokken…’

De Monument Foundation op St. Eustatius vindt de argumentatie om menselijke resten uit hun graf te halen ‘flinterdun en opportunistisch in elkaar gedraaid’. Bewoner Claudia Charles voegt toe: ‘Eerst werden onze voorouders ontvoerd uit Afrika en degenen die overleefden, kunnen niet eens blijven rusten in vrede! Dit is echt walgelijk.’

Cuvalay vertelt Afro Magazine dat veel eilandbewoners de uitvoerende organisatie, St. Eustatius Center for Archaeological Research (SECAR), een weinig transparante organisatie vinden. Inwoners vroegen SECAR tevergeefs wat er met de minstens 22 menselijke resten op een plantage aan de westkust van het eiland is gebeurd, waar een soortgelijke opgraving heeft plaatsgevonden.

‘Ze werkten in het geheim, lieten de plek in erbarmelijke staat achter en legden de overblijfselen ergens neer zonder de lokale gemeenschap te vertellen waar ze zijn of wat ze ermee hebben gedaan’, aldus Cuvulay.

Met zijn partij Ubuntu en andere organisaties houdt Cuvulay nu protesten. Een petitie tegen de opgravingen heeft bijna duizend handtekeningen opgehaald.