Home Nieuws New York: opgepakte moslima’s hoeven niet langer hijab af op arrestatiefoto

New York: opgepakte moslima’s hoeven niet langer hijab af op arrestatiefoto

Beeld: Pixabay

De New York Police Department (NYPD) heeft besloten het beleid ten aanzien van moslima’s met een hoofddoek te veranderen. Zij hoeven nu niet langer hun hoofddoek af te doen voor een arrestatiefoto, meldt the New York Times.

Met dit besluit trekken Jamilla Clark en Arwa Aziz aan het langste eind. Zij zijn twee hijabdraagsters die de NYPD hadden aangeklaagd, omdat ze gedwongen waren hun hoofddoek af te doen voor een zogeheten mugshot.

De politie heeft nu besloten dat de hijab op mag blijven, zolang het gezicht goed te zien is. De bepaling geldt ook voor andere religies. Orthodoxe joden mogen hun keppeltjes en sjeitel blijven dragen, en sikhs hun tulbanden.

Voor beide dames, beiden gearresteerd vanwege een kleine overtreding, was het afdoen van de hoofddoek een traumatische ervaring. Jamilia Clark (39) barstte in 2017 in tranen uit toen haar werd verteld dat ze haar hijab moest afdoen.

Ook Aziz moest huilen toen ze in datzelfde jaar werd opgepakt er er een mugshot van haar werd gemaakt. Ze beweerde dat de politie haar had vernederd, omdat ze haar hoofddoek moest afdoen in een zaal vol met mannelijk gevangenen.

De advocaat van de twee moslima’s is blij dat de NYPD overstag is gegaan. ‘Nu zullen we geen New Yorkers meer zien die onderworpen zijn aan dit discriminerende beleid.’