Home Nieuws Nieuwe zwarte partij: geef nazaten van tot slaaf gemaakten 40.000 euro

Nieuwe zwarte partij: geef nazaten van tot slaaf gemaakten 40.000 euro

Beeld: Ubuntu Connected Front

De nieuwe partij Ubuntu Connected Front (UCF) wil graag aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoen en presenteerde gisteren haar concept-verkiezingsprogramma. De partij komt op voor de belangen van zwarte Nederlanders.

Zo wil de partij een voorschot van 40.000 euro voor alle nazaten van tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders. Een nog op te richten raad moet zich gaan bezighouden met de verdere afhandeling van zulke ‘herstelbetalingen’. Ook moet Nederland de beurs opentrekken voor nazaten van tot slaafgemaakten die graag ‘terug’ naar Afrika willen.

De partij is ook voor ‘een heroriëntatie op het gebied van het recht op vrije meningsuiting’. UCF ziet namelijk ‘een ongekende groei van uitspraken die haat verspreiden tegenover tradities en spirituele uitingen van Nederlandse subculturen’. Daarnaast moet volgens UCF ‘afrofobie’ als een aparte discriminatiegrond worden erkend, net als homofobie, moslimhaat en antisemitisme.

UCF wil dat zwarte mensen trots zijn op hun identiteit. De partij wil daarom dat er zwarte weekendscholen worden opgericht die door de overheid gesubsidieerd worden, waar zwarte kinderen kunnen leren over hun Afrikaanse roots en de Afrikaanse cultuur. De partij pleit voor een vrije dag op 1 juli, waarop Keti Koti, de herdenking van de afschaffing van de slavernij, plaatsvindt.

UFC maakt zich hard voor meer onderzoek naar de slavernij en wil standbeelden van ‘koloniale’ Nederlanders als Piet Hein of J.P. Coen verwijderen. De slavernij en het kolonialisme zouden meer aandacht moeten krijgen in het curriculum. UFC wil ook dat ‘de Afrikaanse geschiedenis wordt belicht met bijvoorbeeld de beschavingen van Mali, Ghana, Songhai, Egypte, Ethiopië, Nubië, Zimbabwe en Nigeria’.