Home Nieuws Nigeriaan met luidspreker veroordeeld wegens homohaat

Nigeriaan met luidspreker veroordeeld wegens homohaat

Man met luidspreker. Foto: Pixabay, Peggy Marco

Een christelijke vluchteling uit Nigeria heeft van de rechter zes dagen celstraf gekregen vanwege het verspreiden van homohaat op straat. Dit bericht RTV Rijnmond.

De 24-jarige Samuel O. liep vorige maand op de Lijnbaan in Rotterdam met een luidspreker en scandeerde dat homo’s en lesbiennes zouden branden in de hel. Het zou de schuld zijn van de ouders als iemand homoseksueel of lesbienne is.

Voorbijgangers stoorden zich aan deze boodschap en waarschuwden de politie, die de man arresteerden. Hij bleek een bekende te zijn; ook in andere steden had hij zijn boodschap verkondigd en was hij hiervoor aangeklaagd. 

Samuel O. beweert dat hij niet discrimineert maar uit de bijbel citeert. Hij citeerde het vers 1 Korinthiërs 6. Bovendien beroept hij zich op de vrijheid van meningsuiting en godsdienst. De rechter constateerde echter dat hij geen bijbel bij zich had en zijn teksten ook niet uitsprak in een kerkelijke context. En aan de genoemde vrijheden zijn grenzen, zo oordeelde het rechterlijk gezag.

‘Dat zijn uitlatingen zeer kwetsend zijn voor homoseksuelen blijkt ook uit de getuigenverklaring en de aangifte die tegen hem is gedaan. In Nederland moet iedereen zich veilig kunnen voelen, ongeacht ras, seksuele geaardheid, godsdienst of levensovertuiging. Dat laatste is nog steeds niet overal zo in ons land en gedrag als dat van de verdachte kan dat verergeren.’

Samuel O. maakte met zijn gedrag meerdere Nederlandse steden onveilig. In september 2022 werd hij opgepakt in Arnhem voor vergelijkbare uitspraken. Vorig jaar in januari liep hij – homo’s en lesbiennes beledigend – door het centrum van Amersfoort.

Het OM eiste een boete van 300 euro, maar de rechter besloot hier zes dagen celstraf van te maken. ‘Een geldboete of taakstraf zijn niet passend omdat de verdachte weinig te besteden heeft en geen feitelijke verblijfplaats heeft in Nederland.’ Of hij de celstraf zal uitzitten is niet duidelijk, want hij is op dit moment spoorloos.