Home Nieuws Ombudsman legt berichtgeving NOS in Gaza-oorlog bloot

Ombudsman legt berichtgeving NOS in Gaza-oorlog bloot

NOS Nieuws. Foto: Youtube

‘De NOS kreeg in een maand tijd meer dan zevenduizend klachten binnen over de berichtgeving rondom het Israëlisch-Palestijns conflict.’ Dat zegt NPO-Ombudsman Margo Smit tegen het journalistieke platform Villamedia.

Een van de grootste aannames, vermoedelijk uit pro-Israëlische hoek, is dat de NOS Hamas geen ‘terreurbeweging’ noemt, meldt Villamedia. Dat klopt niet. In één dag (op 7 oktober 2023) sprak de NOS op haar website van 156 keer van ‘terreur’, 95 keer van ‘terrorisme’, 150 keer van ‘terroristen’, 57 keer van ‘terroristische organisatie’, 47 keer van ‘terreuraanslag’, 43 keer van ‘militanten’ en 67 keer van ‘militante beweging’, aldus Villamedia.

‘Een redactie hoeft niet te streven om qua hoeveelheid aandacht alles in balans te hebben. Een redactie moet streven naar een waarheidsgetrouwe weergave van wat er gebeurt op basis van journalistiek keuzes die op nieuwswaarde worden gemaakt’, zegt de Ombudsman.

In totaal wordt Hamas 655 keer gekoppeld aan bovenstaande termen, meldt het platform, al is die aanduiding niet overal even consequent. NOS Stories licht dat als volgt toe: ‘We noemen Hamas een terreurorganisatie wanneer het gaat om dit soort terroristische acties. Dan zeggen we vaak ook dat Hamas als terreurorganisatie wordt beschouwd door de EU, de VS, de VN, Japan en Nederland.

‘Maar als we het hebben over Hamas in het algemeen, noemen we ze niet vanzelfsprekend zo. Want dan praten we bijvoorbeeld ook over hun politieke tak die zich bezighoudt met het bestuur in Gaza en het regelen van bijvoorbeeld water en elektriciteit in Gaza, en dus niet alleen over terreur’.

De vraag of Israël ‘terreuraanslagen’ pleegt of ‘staatsterreur’ komt niet ter sprake in het artikel.