Home Nieuws Ophef om ‘woke’ als functie-eis in vacature: ‘Je reinste discriminatie’

Ophef om ‘woke’ als functie-eis in vacature: ‘Je reinste discriminatie’

Beeld: Pexels

De Amsterdamse theaterprofessionals van Studio52nd zoeken een ‘Assistent Artistiek Leider’. Eén van de functie-eisen voor deze vacature: je moet ‘woke’ zijn.

Naast een flinke dosis stressbestendigheid, ‘geen 09.00 – 17.00-mentaliteit’ en een ‘artistieke visie op jeugdtheater’ kent de functie ook een politiek-maatschappelijke eis. ‘Je bent woke inzake verschillende vormen van discriminatie en sociaal onrecht’, zo luidt de tekst van de vacature.

Woke‘, Engels voor ‘wakker’, is een progressieve politiek-maatschappelijke houding die betekent dat je niet alleen tegen discriminatie en sociaal onrecht bent, maar dat je deze idealen ook actief uitdraagt op bijvoorbeeld social media.

Tegenstanders associëren ‘woke zijn’ met je mening willen doordrukken, andersdenkenden wegzetten als ‘racist’, ‘homofoob’ of ‘seksist’ en het gebruik van allerlei begrippen uit de sociale wetenschappen, zoals ‘intersectionaliteit’, ‘wit privilege’ en ‘PoC’ – Person of Colour (een niet-wit iemand).

De vacaturetekst heeft tot de nodige ophef geleid op Twitter. Sommige gebruikers vinden deze functie-eis belachelijk:


Studio 52nd zegt een organisatie te zijn ‘die opereert op de grens tussen kunst, welzijn en activisme’. Degene die woke genoeg is en de job zal krijgen, zal zich toeleggen op ‘interactieve workshops aan (V)MBO- en praktijkschoolklassen (12 tot 20 jaar) die het thema van de voorstelling verdiepen, bijvoorbeeld racisme, gender of seksuele voorkeur.’