Home Nieuws Barometer voor ongedocumenteerden: ‘BIJ1 het humaanst, VVD het minst’

Barometer voor ongedocumenteerden: ‘BIJ1 het humaanst, VVD het minst’

Beeld: kiesvoorongedocumenteerden.nl

Diverse vluchtelingenorganisaties hebben een ‘verkiezingsbarometer’ gemaakt om te kijken welke politieke partij zich het meeste inzet voor ongedocumenteerde asielzoekers. BIJ1 is het meest humaan, aldus de barometer, VVD het minst.

Denk, ChristenUnie, D66 en GroenLinks komen er nog redelijk vanaf in de barometer. Na de VVD zijn FvD (‘schadelijk’) en CDA, SGP en 50Plus (‘kwalijk’) het minst humaan, aldus de vluchtelingenorganisaties.

De barometer toetste de programma’s aan een aantal criteria, zoals opvang voor iedereen in Nederland, toegankelijkheid van medische zorg, participatie in de maatschappij, erkenning van stateloosheid als grond voor verblijf, erkenning van onuitzetbaarheid met groeiende rechten en het recht om misstanden te melden zonder risico.

Initiatiefnemers van de barometer voor ongedocumenteerden zijn ASKV/Steunpunt Vluchtelingen, Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt, Vluchtelingen in de Knel, Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt, Defence for Children, Vrouwen tegen Uitzetting en de Pauluskerk Rotterdam.

De programma’s van Code Oranje, Nida en andere partijen die aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoen zijn niet onderzocht. De PVV ontbreekt ook, omdat de partij van Geert Wilders nog geen concept-verkiezingsprogramma heeft uitgebracht.