Home Nieuws Polen en Hongarije lobbyen bij EU voor minder rechten voor migranten

Polen en Hongarije lobbyen bij EU voor minder rechten voor migranten

Vluchtelingen aan de Poolse grens (Beeld: YouTube)

Polen en Hongarije doen een nieuwe poging binnen de EU om het asielrecht van mensen te beperken die vanuit Belarus Europa binnenkomen, meldt EUobserver.

Hun voorstellen tot ‘noodmaatregelen’ maken onderdeel uit van een onderhandelingsronde tussen de EU-lidstaten. Deze onderhandelingen gaan over een resolutie van de Europese Commissie, die de noodsituatie aan de buitengrens van de EU met Wit-Rusland moet aanpakken.

Eind vorig jaar probeerden veel vluchtelingen uit het Midden-Oosten via Belarus Polen – en daarmee de EU – binnen te komen. Ze reisden onder meer via Turkije naar Minsk, op uitnodiging van de Belarussische dictator Alexander Lukashenko. Vaak werden ze weer teruggeduwd vanuit Polen, de grens over met Belarus.

Op dit moment zijn er nog duizenden migranten in Belarus, waaronder ongeveer vijfhonderd mensen die kamperen bij de Pools-Belarussische grens.

In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie staat dat Polen migranten zestien weken in asielzoekerscentra mag vasthouden in plaats van vier. Polen zou samen met Letland en Litouwen ook praktische hulp moeten krijgen, waaronder 1.500 EU-grenswachten, satellietbeelden en luchttoezicht, aldus de commissie.

Mensenrechtenorganisaties zijn kritisch over deze plannen van de EU. ‘Het stoppen, vasthouden en criminaliseren van mensen die veiligheid in Europa proberen te vinden is in strijd met de internationale en Europese asielwetgeving’, aldus Oxfam. De landen zouden ‘politiek boven het leven van mensen’ plaatsen.

Ook Hongarije is kritisch, maar om hele andere reden: het land wil minder asielzoekers. De maatregelen zouden geen oplossing bieden tegen ‘het onderduiken van migranten, het misbruik van het asielrecht en de frustratie van terugkeerprocedures’. Hongarije pleit in uitgelekte stukken daarom voor ‘tijdelijke beperkingen op de toegang tot asiel.’

Polen pleit volgens de stukken voor speciale plekken waar migranten na het oversteken van de grens tussen Wit-Rusland en Polen zich mogen aanmelden voor asiel. Het land bepleit ook een extra artikel om asielverzoeken onbehandeld te laten van mensen die ‘zijn aangehouden na het illegaal oversteken van de buitengrens van de EU – tenzij de vreemdeling rechtstreeks arriveerde van het grondgebied waar zijn leven of de vrijheid werd bedreigd’.

Frankrijk zal, als huidige EU-voorzitter, nu nieuwe voorstellen moeten opstellen als aanvulling op het voorstel van de Europese Commissie, ‘rekening houdend met de opmerkingen van de EU-landen’, aldus een EU-woordvoerder.